nederland

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de Teevendeal

Door Servaas van der Laan - 10 maart 2015

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de miljoenendeal die justitie vijftien jaar geleden sloot met een drugscrimineel. De Kamer heeft de regering dinsdagavond in een breed gesteunde motie van de ChristenUnie oproepen zo’n commissie in te stellen.

Dat bleek dinsdagavond bij het Kamerdebat over het aftreden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en diens staatssecretaris Fred Teeven (VVD).

Kamerbrede steun

De motie van ChristenUnie-leider Arie Slob om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de deal die Teeven in 2000 sloot met crimineel Cees H. kon rekenen op een Kamerbrede steun.

Ook de regeringspartijen VVD en PvdA steunen het verzoek. De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie mag de onderzoeksopdracht formuleren en moet die dan eerst aan de Kamer voorleggen. Volgens de fracties leven er nog vragen over de aanleiding en achtergrond van de schikking die oud-staatssecretaris Fred Teeven destijds als officier van justitie sloot met Cees H. en over de informatie die daarover is verstrekt aan de Kamer.

Aftreden

De kwestie leidde maandagavond tot het aftreden van de bewindslieden van het ministerie van Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten en Teeven). ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat de onderste steen boven moet komen, zodat de opvolgers van Opstelten en Teeven geen last meer van het dossier hebben. Daarom is het volgens Slob nodig dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Premier Mark Rutte had eerder in het debat gezegd dat de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie de inhoud en afhandeling van de Teevendeal moet gaan onderzoeken, maar dat hij of zij mag beslissen of het ministerie dat zelf doet of dat een externe partij de zaak onderzoekt.

Commissie-Davids

Wat de ChristenUnie betreft, komt er een soort commissie-Davids. Die lichtte de besluitvorming rond de Nederlandse politieke steun aan het militaire optreden in Irak in 2003 door.

Rutte kon nog niet zeggen of de geheimhoudingsplicht van Teeven door de onderzoekscommissie moet worden gerespecteerd. ‘Dit zal bij het opstellen van de onderzoeksvraag duidelijk moeten worden,’ zei Rutte dinsdag bij het einde van het debat. Cees H. zelf zei in het tv-programma Nieuwsuur dat hij er geen problemen mee heeft als de deal openbaar wordt gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.