nederland

Er zijn meer stemgerechtigden voor waterschap dan voor Staten

Door Carla Joosten - 17 maart 2015

Aan de verkiezingen voor de waterschappen mogen meer kiezers meedoen dan voor de Provinciale Staten. Ook buitenlanders kunnen namelijk aan die verkiezingen deelnemen.

Au pairs, studenten, en werknemers van bedrijven die in Nederland zijn ingeschreven en zij die regelmatig in Nederland verblijven (Nederlanders, EU-burgers of buitenlanders met een geldige verblijfsvergunning) mogen stemmen voor de waterschapsbesturen.

Moeilijk

Dat betekent dat er voor de waterschappen tienduizenden inwoners meer kunnen opkomen dan voor de Provinciale Staten (in Zuid-Holland alleen al 50.000 extra kiezers). Ze hebben een oproep met stempas toegezonden gekregen.

Terwijl Nederlanders het al moeilijk vinden hun stem voor de waterschappen te bepalen, moet dat voor buitenlandse ingezetenen, die het begrip waterschap nauwelijks zullen kennen, helemaal moeilijk zijn.

Campagne

Er is nauwelijks campagne gevoerd om de buitenlanders tot stemmen te bewegen. Tot dinsdagochtend. De gemeente Den Haag informeert zijn buitenlandse ingezetenen over de verkiezingen van morgen. Het Hoogheemraadschap (waterschap) Delfland heeft ook speciale informatie in het Engels beschikbaar

Voor de Provinciale Staten zijn alleen ingezetenen kiesgerechtigd met de Nederlandse nationaliteit. In Zuid-Holland is overigens ook een kandidaat verkiesbaar die op Cyprus woont. Hij staat onderaan op de lijst van de Libertarische Partij. Dit is niet de voormalige VVD-europarlementariër Toine Manders, maar een naamgenoot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.