nederland

Ex-VVD’er eist plek op, coalitie blijft achter met 76 zetels

Door Laura van Dijk - 19 maart 2015

Voormalig VVD’er Johan Houwers zal de vrijgekomen Tweede Kamerzetel van Mark Verheijen innemen, maar niet als vertegenwoordiger voor de VVD: hij gaat als eenmansfractie verder. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt de actie ‘zetelroof’.

Zijlstra kondigde aan dat Houwers zal worden geroyeerd als lid van de partij. Door de actie verliest de coalitie van VVD en PvdA een zetel en heeft nu nog maar 76 zetels in de Tweede Kamer: het minimale aantal zetels voor een meerderheid.

Fraudeurs

Houwers heeft wettelijk recht op een plek in de Tweede Kamer. Volgens het kiescollege was hij de eerstvolgende op de lijst. De ex-VVD’er moest in 2013 de Kamer verlaten voor hypotheekfraude.

Hij zou bij het afsluiten van een hypotheek bewust onjuiste gegevens hebben verstrekt. Hij kreeg een boete van 4.000 euro, waarmee hij verder onderzoek naar de zaak heeft afgekocht. ‘Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats,’ zei Zijlstra vorige week al.

Officieel mag een Kamerlid een strafblad hebben, wees VVD-Kamerlid Helma Nepperus, zij is voorzitter van de Tweede Kamercommissie die geloofsbrieven onderzoekt. Kandidaten moeten wel de Nederlandse nationaliteit hebben en meerderjarig zijn. Daarnaast mogen ze geen nevenfunctie hebben die niet kan worden gecombineerd met het Kamerlidmaatschap, zoals rechter, minister of ombudsman.

https://twitter.com/BartTrouw/status/578534509408350208

Opspraak

Ondanks het besluit om de Kamerzetel als eenmansfractie op te eisen blijft Houwers ‘een liberaal in hart en nieren‘. ‘Ik zal daar als Kamerlid gevolg aan blijven geven,’ reageerde de ex-VVD’er op zijn besluit.

Fred Teeven, die vorige week moest aftreden als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, staat na Houwers op de lijst om de plek van Verheijen op de vullen. Verheijen moest een aantal weken geleden de Tweede Kamer verlaten, nadat hij in opspraak was geraakt omtrent zijn declaratiegedrag. Bij het Openbaar Ministerie loopt nog een onderzoek naar het ex-Kamerlid om een vermoedelijk corruptieschandaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.