nederland

Exitpoll: het kabinet moet op zoek naar nieuwe gedogers

Door Tom Reijner - 18 maart 2015

VVD en CDA halen volgens de peiling na de Provinciale Statenverkiezingen allebei twaalf Senaatszetels en zijn dus verwikkeld in een nek-aan-nekrace. VVD levert wel in, coalitiegenoot PvdA zelfs fors.

Daarentegen staan het CDA en D66 op winst. De partij van Alexander Pechtold is de grote winnaar van de verkiezingen. Het kabinet heeft, samen met D66, ChristenUnie en SGP, geen meerderheid meer in de Eerste Kamer, blijkt woensdagavond uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS, die traditiegetrouw om 21.00 uur verschijnt. De vijf partijen hebben samen 34 zetels, terwijl er 38 nodig zijn.

Winnaar

VVD en CDA halen volgens de peiling allebei twaalf Senaatszetels en zijn dus verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Het verlies bij regeringspartij de PvdA is groot, die partij houdt acht zetels over. D66 is de grootste winnaar. De partij van Alexander Pechtold stijgt van vijf naar tien zetels. De SP is nog net groter: tien zetels. De PVV daalt van tien naar acht, na een correctie van de eerste exitpoll.

Premier Mark Rutte (VVD) zal dus in de Senaat op zoek moeten naar oppositiepartijen die de kabinetsplannen willen steunen. Rutte zal met het CDA of met GroenLinks om de tafel moeten.

Steun

Maar of CDA-leider Sybrand van Haersma Buma dat gaat doen, is nog maar zeer de vraag. Hij houdt de boot af. Rutte kan ook steun zoeken bij GroenLinks, dat de vijf zetels in de Senaat behoudt. Het kabinet eerder met GroenLinks zaken gedaan. Samen met D66 hielp de partij van Bram van Ojik het kabinet aan een meerderheid in de Senaat voor het leenstelsel.

De combinatie ChristenUnie/SGP stijgt van drie naar vijf zetels. De Partij voor de Dieren en 50Plus boeken allebei een zetel winst en komen op twee elk. De Onafhankelijke Senaatsfractie behoudt haar ene zetel in de Senaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.