nederland

Flinke winst voor VVD door jihadisten-uitspraak van Rutte

Door Elif Isitman - 08 maart 2015

Anderhalve week voor de Provinciale Statenverkiezingen maken de regeringspartijen VVD en PvdA een stijging door in het aantal zetels. PVV en D66 maken juist verlies.

VVD maakt een stijging door van vier zetels en de PvdA krijgt er twee bij. PVV en D66 dalen beiden met twee zetels. De partijen CDA, SP en GroenLinks verliezen één zetel.

Jihadisten

Met de verschuiving zou VVD nu 21 zetels hebben en de PvdA 15 in de Tweede Kamer. Ondanks de daling blijven de PVV, D66 en CDA de grootste partijen in deze peiling, met 26 voor de PVV, 23 voor D66 en 22 voor het CDA.

De winst voor de VVD heeft waarschijnlijk voor een groot deel te maken met de uitspraak van premier Mark Rutte afgelopen donderdag bij het RTL-verkiezingsdebat. De premier was toen de enige deelnemer die het eens was met de geponeerde stelling: het is beter dat jihadisten sneuvelen in de strijd dan dat ze naar Nederland terugkeren. Volgens Rutte willen jihadisten die naar Syrië of Irak vertrekken om aanslagen te plegen, dat ook in Nederland doen. Hij ontlokte daarmee veel kritiek, vooral van de partijen PvdA en D66.

Donderdag bleek al dat een groot deel van Nederland het wel met hem eens was. Vrijwel alle VVD- en PVV-stemmers staan achter de uitspraak van Rutte. Onder D66-stemmers was 39 procent het met hem eens.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen zijn op 18 maart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.