nederland

Foto’s: #storm zorgt voor overlast in Nederland en buurlanden

Door Tom Reijner - 31 maart 2015

De laatste dag van maart verloopt uiterst onstuimig, nu er een heuse voorjaarsstorm over ons land raast. Overal komen (zeer) zware windstoten voor, die in het verkeer voor problemen zorgen.

Het KNMI heeft vanwege de weersomstandigheden  voor heel het land code geel afgekondigd, en voor het noorden – Friesland, Groningen, Drenthe en ook de Waddeneilanden – zelfs code oranje. Dat is een waarschuwing voor extreem weer.

Boom

In bovengenoemde provincies kunnen windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur. Diverse vrachtwagens zijn omgewaaid en liggen op hun zij. Op de A35 bij Borne (Twente) is een boom op de weg terechtgekomen, meldt Rijkswaterstaat.

Een van de getroffen snelwegen is de A50. Bij de Waalbrug is een aanhanger van een vrachtwagen gekanteld.

De weg is dicht richting Eindhoven. Op de Ketelbrug (A6 richting Lelystad) blies de wind twee trucks omver. De weg werd afgesloten, maar is nu weer vrijgegeven.

Vertraging

Ook het treinverkeer heeft last van de windstoten. Tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden geen Intercity Direct treinen. De verstoring is naar verwachting rond 15.00 uur verholpen, meldt de NS op de website.

Op de Westerschelde bij Vlissingen is een schip vastgelopen, vermoedelijk door de harde wind. Het schip vervoert containers, maar de lading levert waarschijnlijk geen gevaar op voor de omgeving. Het vaartuig is inmiddels vlotgetrokken.

Zo’n tachtig vluchten zijn geannuleerd op Schiphol als gevolg van de harde wind. Ook zijn er vertragingen van ongeveer een halfuur, die in de loop van de dag van de dag zullen toenemen. De wind zal verder toenemen, waardoor ook de avondspits hinder zal ondervinden.

Code rood

Ook in België leidt het stormweer tot problemen op de weg. In Duitsland wordt op een aantal plekken windkracht 12 verwacht. In delen van het land is code rood van kracht.

De storm, die door onze oosterburen is omgedoopt tot ‘Niklas’, veroorzaakt vooral in het westen van Duitsland overlast. In het Zwarte Woud zijn al windstoten van 152 kilometer per uur geregistreerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.