nederland

Frits Bolkestein: ‘Beleg een tweede Jalta-conferentie’

Door Lucas Gasthuis - 31 maart 2015

Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein vindt dat er een tweede Jalta-conferentie moet komen om afspraken met Rusland vast te leggen. Op deze conferentie van Rusland, de Verenigde Staten en Europa moeten de afspraken die in Minsk in februari zijn gemaakt, worden uitgewerkt.

Ook zou op de bijeenkomst de soevereiniteit van de Baltische staten moeten worden herbevestigd; de nieuwe status van de Krim worden aanvaard en het federale karakter van Oekraïne geregeld.

De voormalig VVD-leider en lid van de Europese Commissie zegt dit in een artikel dat deze week in weekblad Elsevier staat. Hij lanceerde zijn voorstel op een conferentie van de Liberale Internationale in Oxford.

Sancties

De (eerste) Conferentie van Jalta, een badplaats op de Krim, werd zeventig jaar geleden gehouden tussen de leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie, respectievelijk Franklin Roosevelt, Winston Churchill en Jozef Stalin.

Op deze conferentie werd de naoorlogse situatie besproken en vooral de wederzijdse belangen afgebakend en vastgelegd.

Bolkestein laat zich weinig vleiend over de Russische president Vladimir Poetin uit, maar vindt dat hij een punt heeft wat de Krim betreft en gelooft niet dat de sancties tegen Rusland ‘tot in eeuwigheid kunnen worden volgehouden’.

Vandaar zijn voorstel voor een tweede Jalta-conferentie.

Bolkestein betoogt in zijn artikel dat de NAVO een grote fout heeft gemaakt door direct na het ineenstorten van de Sovjet-Unie de NAVO is oostelijke richting uit te breiden. Bijna een kwart eeuw geleden betoogde hij hetzelfde, en hij vindt dat de geschiedenis hem gelijk heeft gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.