nederland

Gangsterduo ‘Bonnie en Clyde’ vindt zichzelf niet ‘onmenselijk’

Door Shari Deira - 02 maart 2015

De rechtbank in Assen heeft het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. donderdag veroordeeld tot zestien en twaalf jaar cel. De twee trokken vorig jaar februari een spoor van geweld door Nederland, dat begon met een roofoverval in het Drentse Echten en ruim twee weken later eindigde met hun arrestatie in een hotel in Duitsland.

De ene na de andere misdaad pleegden Antonio van der P. en Enise B. vorig jaar. Het duo, dat al gauw werd vergeleken met Bonnie en Clyde, zegt zelf ‘normaal’ te zijn omgegaan met slachtoffers. ‘Al klinkt dat misschien wat wrang.’

De 25-jarige Van der P. zei dat maandag voor de rechtbank in Assen. ‘We deden niet denigrerend ofzo.’ Van der P. en de 20-jarige B. worden verdacht van afpersing in vereniging, poging tot moord in vereniging en diefstal met geweld in vereniging.

Slachtoffers

Ondanks dat de twee nietsontziend geweld gebruikten, vinden zij zelf niet dat ze ‘onmenselijk’ waren. Dat Van der P. en B. geweld inzetten, kwam doordat hun slachtoffers niet luisterden, zeggen de twee in een verklaring.

‘Dan was al het andere leed niet gebeurd. We wilden alleen maar wegkomen.’ Een 52-jarige vrouw uit Meppel werd door het duo met een mes gestoken, tijdens een inbraak in februari 2014, omdat zij de code van de kluis niet wilde geven.

Enise B. sloeg de vrouw met een steelpan, ‘omdat ze hysterisch was en best wel aanvallend’. ‘We hebben haar eerst gevraagd rustig te blijven. Als ze dat had gedaan, had ik niet met die pan geslagen. Het was actie-reactie,’ verklaart de jonge vrouw van Turkse komaf.

‘Ik had niet de intentie om haar pijn te doen, we kicken niet op geweld. We probeerden haar gerust te stellen. We hebben ook medeleven getoond. We zijn in die zin niet onmenselijk.’ Het slachtoffer werd in haar eigen auto ontvoerd, en uiteindelijk gekneveld en gewond achtergelaten in de Oostvaardersplassen bij Lelystad.

Het tweetal zegt de vrouw onderweg ‘gelijkwaardig’ te hebben behandeld. ‘Als ze drinken wilde, kreeg ze dat, als ze moest plassen, stopten we. We gaven haar een jas.’

Foto’s

Er was vorig jaar een ware klopjacht gaande op Antonio van der P., die werd geadopteerd uit Brazilië, en Enise B. Behalve de inbraak in februari in Meppel, braken ze ook in bij een huis in Lage Mierde, waar ze vier personen vastbonden en bedreigden.

De politie riep eind februari de hulp van de bevolking in en gaf de foto’s en volledige namen van het stel vrij. Op 26 februari werd het stel gearresteerd in Duitsland. De rechter vraagt zich vandaag dan ook af of er nooit een moment van ‘heroverwegen’ is geweest.

Waarop Van der P. heeft geantwoord: ‘Ja natuurlijk ben je je er wel van bewust. Ik heb er nooit heel diep over nagedacht.’ Volgens Enise B. is heroverwegen niet iets ‘waar je over nadenkt op zo’n moment’. De klopjacht was er volgens het tweetal vooral op gericht om uit handen van de politie te blijven. ‘Het was een situatie die ons overkwam.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.