nederland

Halbe Zijlstra: meer samenwerken met dictators

Door Shari Deira - 28 maart 2015

Het Westen zou dictators niet meer met een opgeheven vingertje terecht moeten wijzen. Nederland zou voortaan meer moeten samenwerken met de heersers aan de randen van Europa.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt zaterdag in een interview met de Volkskrant dat er een andere aanpak moet komen als het gaat om dictators.

‘In plaats van dat je zegt: u handelt niet volgens onze standaard, dus we vinden u slecht, moet je toch veel meer de coöperatie zoeken met het regime, omdat het in ons veiligheidsbelang is. Maar je moet ook duwen op langzame verandering,’ zegt Zijlstra.

Vluchtelingenstroom

Volgens de VVD’er leidt het ‘snel omverwerpen’ van onderdrukkers tot chaos in de regio, en daarmee een extra vluchtelingenstroom naar Europa.

‘Als er een stabiel regime zit, moet je dat koesteren en proberen door middel van geleidelijkheid de situatie te verbeteren voor de bewoners. We moeten ophouden met het opgeheven vingertje iemand aan te spreken.’  De VVD zet zich met deze visie in voor een ‘realistisch buitenlandbeleid’, zegt Zijlstra.

‘Ik zeg niet dat we Kadhafi hadden moeten laten zitten. Maar we hebben er onvoldoende over nagedacht, net als overigens in Irak toen we daar ingrepen. Als de instabiliteit in het Midden-Oosten en Afrika voortduurt, zal een deel van de vluchtelingenstromen deze kant opkomen. Je moet de weg van geleidelijkheid kiezen. Weg van de revolutie.’

Sinds het vertrek van de Libische leider Muammar al-Khaddafi is het onrustig in het land. Verschillende partijen strijden met elkaar en het leven van de Libische bevolking is er niet beter op geworden.

PvdA

De visie van de VVD zou weleens gevoelig kunnen liggen bij de PvdA. Minister Bert Koenders (PvdA)  van Buitenlandse Zaken stipt tijdens gesprekken met leiders in landen als Rusland, China of Egypte bijna altijd de kwestie mensenrechten aan.

Als het aan Zijlstra ligt, gebeurt dit in de toekomst minder snel. Hij wil voortaan ‘de mensenrechtenkaart’ niet meer meteen trekken. Het is ook niet zijn bedoeling om dictators in het zadel te houden, maar hij wil wel meer samenwerken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.