nederland

Henk Kamp biedt excuses aan over gaswinning Groningen

Door Shari Deira - 02 maart 2015

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) betreurt dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de Groningers. Er was vooral oog voor het financiële belang van gaswinning.

Het ministerie van Economische Zaken en bij gaswinning betrokken instellingen keken te weinig naar de risico’s voor Groningers, concludeerde de Onderzoeksraad Voor Veiligheid vorige maand.

Aandacht

Diverse partijen vroegen excuses van minister Kamp naar aanleiding van het rapport. ‘Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren,’ zegt Kamp nu.

De gebeurtenissen in Groningen raken Kamp ‘diep’. ‘Uiteindelijk gaat het om de veiligheid en ik erken dat alle betrokkenen bij de gaswinning, en zeker ook het ministerie van Economische Zaken, meer aandacht hadden moeten hebben voor de veiligheid van de Groningse burgers. Dat dit zo is gegaan betreur ik.’

Veiligheid

Secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging vindt het niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. ‘Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het vullen van scheuren en het versterken van woningen, dat is lapwerk. We hebben moeite om te geloven dat de veiligheid nu wel bovenaan staat.’

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer waardeert de spijtbetuiging, en volgens GroenLinks ging het ‘bepaald niet van harte’ maar is het toch goed dat Kamp het heeft gedaan.

‘Wat GroenLinks betreft, moeten deze woorden wel hand in hand gaan met daden: het omarmen en onverkort uitvoeren van de aanbevelingen van de OVV en het terugdraaien van de gaskraan naar het laagst mogelijke niveau,’ zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) in Groningen vindt het goed dat Kamp naar de provincie is gekomen voor zijn spijtbetuiging, maar ook hij wil daden. ‘Er is veel meer nodig om het vertrouwen van de Groningers in het Rijk en de NAM te herstellen. Dat kan alleen maar door de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk naar beneden te brengen. Ik ga ervan uit dat dit ook gaat gebeuren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.