nederland

Het nieuws van deze week samengevat

Door Lucas Gasthuis - 25 maart 2015

Wat gebeurde er afgelopen week in binnen- en buitenland? Elsevier selecteert elke week het belangrijkste nieuws.

NEDERLAND

CEREMONIEEL – De lichamen van de twee Apachevliegers die dinsdag 17 maart bij een oefening in Mali om het leven kwamen, zijn met militair ceremonieel aan hun nabestaanden overgedragen. De oorzaak van het ongeluk dat kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger het leven kostte, is niet bekend. Alle Nederlandse Apaches blijven voorlopig aan de grond.

MH17 – Het Landelijk Team Forensische Opsporing heeft het 296ste slachtoffer geïdentificeerd van de rampvlucht MH17 in Oekraïne. Het gaat om iemand met de Nederlandse nationaliteit. Er zijn nu nog twee – Nederlandse – slachtoffers niet geïdentificeerd.

AIVD – Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak hebben criminelen de hand weten te leggen op gegevens van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Die zouden afkomstig zijn uit een omvangrijke gegevensroof bij de Veiligheidsdienst Curaçao. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) kon de roof niet bevestigen.

VAKKENNIS – Volgens de meeste directies van de Nederlandse lerarenopleidingen is de vakkennis van afgestudeerde onderwijzers de afgelopen drie jaar sterk verbeterd . Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Van de afgestudeerde pabo-studenten zegt ruim driekwart goed te zijn voorbereid op de vakken taal en rekenen.

HOLLEEDER – Twee zussen en zijn ex-vriendin hebben in De Telegraaf en NRC Handelsbladbelastende verklaringen over Willem Holleeder afgelegd omdat hij de vrouwen en hun kinderen met de dood zou hebben bedreigd. Holleeder zou woensdag 25 maart terechtstaan voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

ZAAK – Twee studentes geneeskunde hebben bij het College van Beroep een zaak aangespannen tegen het Erasmus MC, omdat zij niet werden vrijgesteld van een praktijkonderzoek waarvoor zij moesten worden ontkleed . De moslima’s wilden alleen meewerken als ze niet door mannelijke medestudenten werden onderzocht.

BUITENLAND

FRANKRIJK – Een Airbus A320 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings stortte dinsdagochtend neer in de Franse Alpen. Aan boord waren 144 passagiers, onder wie zeker één Nederlander, en zes bemanningsleden. Er zijn geen overlevenden. Het toestel steeg rond 10.00 uur op in Barcelona, maar crashte drie kwartier later in een hooggelegen gebied.

Verenigde Staten – Sympathisanten van terreurgroep Islamitische Staat plaatsten vorig weekeinde foto’s en adressen van zo’n honderd Amerikaanse militairen online en roepen jihadisten op om hen te doden. De informatie blijkt vooral afkomstig te zijn van internetprofielen , zoals die op Facebook.

TUNESIË – Bij een aanslag in de hoofdstad Tunis door drie moslimextremisten in het Bardomuseum, het belangrijkste museum van Tunesië, vielen vorige week 21 dodelijke slachtoffers, voornamelijk toeristen. Ook twee daders kwamen om het leven, de derde wordt nog gezocht. Het is een klap voor het toerisme in het doorgaans stabiele land.

FRANKRIJK – De sociaaldemocratische Parti Socialiste is in de eerste ronde van de departementsverkiezingen afgestraft : slechts 20 procent van de Fransen die naar het stembureau togen, stemde op de partij van president François Hollande, tegen 25 procent in 2011. Op de conservatieve partij van oud-president Nicolas Sarkozy, UMP, stemde 30 procent. Het extreem-rechtse Front National werd tweede met 25 procent van de stemmen.

VERENIGD KONINKRIJK – De Britse premier David Cameron, leider van de Tories, de conservatieven, zei maandag dat hij niet in is voor een derde termijn als eerste minister. De Britten gaan in mei naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

ECONOMIE

GERED – De faillissementsaanvraag voor V&D is afgelopen vrijdag door de rechter afgewezen. De Noord-Hollandse winkeleigenaar Komen Vastgoed vroeg het aan, omdat de warenhuisketen tegen de afspraken in een eenmalige huurkorting toepaste.

GEDAALD – Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de huizenprijzen in Groningen met 3.000 euro per aardbeving dalen. In totaal zijn de huizen door bevingen al met 150 miljoen euro in waarde gedaald.

WERK – De gemeente Den Haag trekt 68 miljoen euro uit om het aantal werklozen – ruim 17 procent van de beroepsbevolking – te terug te brengen. Hiervan gaat 25 miljoen euro naar het midden- en kleinbedrijf. Den Haag wil zo drieduizend banen scheppen.

VERHOOGD – Afgelopen jaar werden de salarissen van de topbestuurders van ABN AMRO verhoogd met 100.000 euro naar 707.500 euro. Alleen bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kreeg geen verhoging. Voor de meeste medewerkers werd in 2014 een nullijn voor twee jaar vastgesteld.

VERKOOP – Volgens de International Federation of Robotics is de wereldwijde verkoop van robots in 2014 met 27 procent gestegen. Afgelopen jaar zijn er zo’n 225.000 robots verkocht. Zij worden voornamelijk ingezet in de auto-industrie en de productie van elektronica.

KENNIS

E-AUTO – In Scientific Reports berekenen Amerikaanse en Chinese onderzoekers dat wanneer in Peking alle benzineauto’s zouden worden vervangen door elektrische, de temperatuur in de zomer met 1 graad zou dalen.

BACTERIËN – De chemische communicatie die darmbacteriën onderling hebben, vermindert de schade die antibiotica aanrichten. Dit schrijven Portugese onderzoekers in Cell Reports.

VULKAAN – Veertigduizend jaar geleden was er in Italië een zware vulkaanuitbarsting. Een jaar later daalde de temperatuur in West-Europa 2 tot 4 graden, meldt Geology. Het klopt niet dat daardoor de Neanderthalers uitstierven. Al eerder waren moderne mensen in West-Europa gearriveerd die de Neanderthaler verdrongen.

VITAMINE D – Allochtone kinderen hebben in Nederland een ernstig gebrek aan vitamine D, schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in de Journal of Nutrition. Wellicht heeft het met huidskleur te maken. Mensen met een donkerder huid moeten langer buiten zijn voordat er in hun huid genoeg vitamine D wordt geproduceerd.

CULTUUR

HERBEGRAVEN – De Engelse koning Richard III (1452-1485) is na vijfhonderd jaar herbegraven in Leicester. Drie jaar geleden vonden archeologen zijn overblijfselen. Shakespeare beschreef Richard als gewetenloos, maar historici bestrijden dit.

ANTON CORBIJN – De dubbelexpositie van fotograaf Anton Corbijn in Den Haag is zaterdag geopend met een concert van Nick Cave en een speech van kunstenares Marlene Dumas. Er is aandacht voor zijn popfotografie en ontwikkeling.

SINTERKLAASJOURNAAL – Het Commissariaat voor de Media legt de NTR een boete van 150.000 euro op voor het laten zien van inpakpapier met het Sinterklaasjournaal-logo erop. Het zou reclame zijn voor een commercieel product. De NTR gaat in beroep.

MILAAN-SANREMO – De Duitse wielrenner John Degenkolb heeft de eendaagse wielerklassieker Milaan-Sanremo gewonnen. In de sprint versloeg hij de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews.

STEAMRECORD – De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar heeft een Spotify-record verbroken met zijn nieuwe album To Pimp a Butterfly. Het album werd binnen een dag 9,6 miljoen keer beluisterd.

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.