nederland

Het nieuws van deze week samengevat

Door Lucas Gasthuis - 18 maart 2015

Wat gebeurde er afgelopen week in binnen- en buitenland? Elsevier selecteert elke week het belangrijkste nieuws.

NEDERLAND

ONTVOERING Twee Maastrichtse kinderen zijn eind oktober 2014 door hun Tsjetsjeense moeder ontvoerd naar Syrië, zonder medeweten van hun Nederlandse vader. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd na berichtgeving hierover in dagblad De Limburger. Luca (9) en zijn zusje Aysha (8) verblijven vermoedelijk in Tal Abyad, dat in handen is van de terreurbeweging Islamitische Staat. Hun ouders zijn gescheiden.

HEBDO Het huis van Gerben Potman in de Utrechtse wijk Lombok is opnieuw met stenen bekogeld. Voor de tweede keer in korte tijd werd de ruit van zijn woonkamer ingegooid, omdat er een Charlie Hebdo-poster hing. Daarop staat een vrome moslim die innig zoent met een redacteur van het satirische weekblad.

UberPOP Groepen mannen in auto’s hebben in Amsterdam chauffeurs van de illegale taxidienst UberPOP belaagd. Een woordvoerder van UberPOP verdenkt volgens De Telegraaf een kleine groep taxichauffeurs van de aanvallen. UberPOP is aanmerkelijk goedkoper dan legale taxibedrijven, omdat de particuliere chauffeurs zonder vergunning en taximeter rijden.

heerlen   Voormalig VVD-staatssecretaris Frans Weekers (47) wordt waarnemend burgemeester van Heerlen, dat zonder burgemeester zit omdat Paul Depla (PvdA) naar Breda ging. Weekers vertrok ruim een jaar geleden als staatssecretaris van ­Financiën wegens problemen bij de Belastingdienst.

DIERENLEED Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft opgeroepen tot een Europese aanpak van het levend plukken en villen van angorakonijnen en pelsdieren. Ze wil dat textiel- en kledingbedrijven worden gestimuleerd om niet langer producten te gebruiken van dieren die wreed zijn behandeld.

WANGEDRAG De politie heeft in 2014 97 agenten ontslagen wegens wangedrag. In 2013 waren dat er 79. Redenen waren onder meer het lekken van informatie, declaratiefraude en het stelen van gevonden voorwerpen. Bij de politie werken meer dan zestigduizend mensen.

BUITENLAND

RUSLAND Tien dagen lang verscheen hij niet in het openbaar, en dus namen de speculaties over de gesteldheid van president Vladimir Poetin (62) toe. Afgelopen maandag dook hij weer op, in Sint-Petersburg. ‘Het zou saai zijn zonder geruchten,’ merkte Poetin op, kort voor een vergadering met de president van Kirgizistan.

IRAK Tijdens zware gevechten om de stad Tikrit tussen terreurorganisatie IS en het Iraakse leger, is de graftombe van Saddam Hussein verwoest. Het leger heeft, samen met sjiitische milities, een groot offensief ingezet om de geboortestad van de voormalige president van Irak te heroveren.
VENEZUELA President Nicolás Maduro heeft nog meer bevoegdheden gekregen ‘om de openbare orde te bewaren en imperialisme te bestrijden’. De Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen een aantal Venezolaanse functionarissen die mensenrechten zouden hebben geschonden. De olierijke socialistische staat kent grote economische problemen en de regering is steeds repressiever.

CHINA Het elf dagen durende Chinese Volkscongres werd afgesloten met de belofte van premier Li Keqiang dat er alles aan zal worden gedaan om de economische groei te stimuleren, die komend jaar zal afnemen naar 7 procent. De drieduizend parlementsleden stemden verder voor de ingezette hervormingskoers. Ook de verhoging van de defensie-uitgaven met 10,1 procent werd gesteund.

BRAZILIË Ruim een miljoen Brazilianen zijn in verschillende steden de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van president Dilma Rousseff. Directe aanleiding zijn hogere belastingen en benzineprijzen, en een corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras.

ECONOMIE

VLUCHT Meer dan 300 miljard euro aan kapitaal heeft de afgelopen maanden de eurozone verlaten. Volgens Deutsche Bank wijken beleggers uit ­wegens de lage rentes in Europa, veroorzaakt door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB).
Televisie John de Mol heeft het Nederlandse televisieproductiebedrijf Talpa verkocht voor minimaal 500 miljoen euro aan het Britse mediaconcern ITV. Het eindbedrag kan oplopen tot 1,1 miljard, afhankelijk van de betrokkenheid van De Mol de komende acht jaar.
DOORWERKEN PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil 65-plussers aantrekkelijker maken op de arbeidsmarkt. Hij stelt voor dat werk­gevers niet meer verplicht zijn ouderen bij ziekte twee jaar door te betalen. De Tweede Kamer steunt het plan.
GROEI Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de export in januari 10,2 procent groter dan een jaar geleden. Vooral de uitvoer van aardolieproducten, machines en apparaten is sterk gestegen.
GESTOPT Van de 10.000 webwinkels die in 2013 begonnen, zijn er nog maar 6.700 actief, zo meldt kredietrapporteur Creditsafe. Ondernemers stopten vooral omdat hun webwinkel niet rendabel was.

KENNIS

BOTKANKER De aanwezigheid van vijf mutaties voorspelt hoe iemand met een osteosarcoom (een bottumor) reageert op chemotherapie. Dit concludeert Melanie Hagleitner van het Radboud MC in haar proefschrift.

NACHTDIEREN Vleermuizen houden niet van verlichting, blijkt uit Brits-Iers onderzoek. Eerder werd gedacht dat straatlantaarns aantrekkelijk waren voor de nachtdieren omdat het licht vliegen aantrekt, maar de studie – gepubliceerd in de Philosophical Transactions of the Royal Society B – haalt dit onderuit.

KERATINE Afwijkingen in het haar zijn een voorspeller van gebitsproblemen. Haar bestaat uit keratine, tanden uit enameleiwitten. Op het jaarlijkse congres voor Amerikaanse tandheelkundig onderzoekers in Bethesda werd betoogd dat in tanden ook keratine voorkomt en dat genetische foutjes in haar dus corresponderen met mutaties in de tanden.

FOLIUMZUUR Foliumzuur beschermt tegen hersenbloedingen, zo blijkt uit een studie die onder meer dan twintigduizend Chinezen met hoge bloeddruk is uitgevoerd en in is gepubliceerd in vakblad JAMA.

CULTUUR

PLAGIAAT Pharrell Wil­liams, Robin Thicke en T.I. moeten de nazaten van soulzanger Marvin Gaye 7 miljoen euro betalen omdat Blurred Lines te veel lijkt op Got To Give It Up. Ook Pharrells wereldhit Happy zou zijn gejat van een Gaye-liedje, Ain’t That Peculiar, maar een tweede rechtszaak is nog niet aangekondigd.

SHORTTRACK Sjinkie Knegt is zondag in Rusland ­wereldkampioen shorttrack geworden. Hij is de tweede Nederlander die dat presteert. Peter van der Velde ging hem in 1988 voor.

TOP GEAR Het schrappen van de laatste drie afleveringen van Top Gear zou de BBC miljoenen kosten. De omroep schorste presentator Jeremy Clarkson nadat die een producer sloeg. Wereldwijd trekt Top Gear 350 miljoen kijkers.
parijs-nice De Australische wielrenner Richie Porte van Team Sky heeft Parijs-Nice gewonnen. Hij won zondag de afsluitende klimtijdrit en reed de Fransman Tony Gallopin uit de gele leiderstrui.

DOLCE & GABBANA Zanger Elton John roept op Dolce & Gabbana te boycotten. De Italiaanse mode-ontwerpers spraken zich in een interview uit tegen draagmoederschap en homo-ouders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.