nederland

Hoes neemt mogelijk jihadnetwerk in Maastricht onder de loep

Door Elif Isitman - 16 maart 2015

Politie en justitie gaan onderzoeken of er in Maastricht een jihadistennetwerk actief is dat mensen ronselt voor de jihad en ze helpt naar het ‘kalifaat’ af te reizen. Burgemeester Onno Hoes stelt naar aanleiding van de ontvoerde schoolkinderen Luca en Aysha een onderzoek in.

Luca (8) en Aysha (7) werden door hun moeder, een 33-jarige Tsjetsjeense vrouw, meegenomen naar Syrië en zouden inmiddels in Raqqa zitten. Volgens Hoes is er ‘niet meteen sprake van een IS-rekruteringscel’, maar zijn er wel signalen dat een aantal mensen die naar Syrië vertrokken van tevoren vriendschappelijk contact met elkaar hadden. Het Openbaar Ministerie (OM) geeft geen commentaar omdat het onderzoek nog lopend is.

Incidenten

Het vertrek van de moeder en haar twee kinderen is het derde incident binnen een relatief korte tijd in Maastricht. In november pleegde de Maastrichtse jihadist Sultan Berzel vermoedelijk een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. In dezelfde maand kwam ook de reis van de jihadbruid Aïcha (19) aan het licht, die toen door haar moeder zou zijn teruggehaald.

Volgens Hoes hebben de gemeente, hulpinstanties en politie er alles aan gedaan om te voorkomen dat de Tsjetsjeense moeder naar het kalifaat ontvoerde. Ze zou haar twee kinderen eind oktober vorig jaar al hebben meegenomen, en twee jongere kinderen uit een vorige relatie bij haar moeder hebben achtergelaten.

Voorliegen

‘Ze loog iedereen voor,’ zei Hoes maandagmiddag. Hierdoor was het volgens hem onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al hield de school van de kinderen de gemeente en andere instanties goed op de hoogte: ‘We hebben er bovenop gezeten, maar als ze iedereen voorliegt is het heel moeilijk om erachter te komen wat ze van plan is,’ aldus de burgemeester. Hij vindt dan ook dat er ‘geen fouten’ zijn gemaakt in deze zaak: Binnen de mogelijkheden hebben we gedaan wat we konden.’

Het gezin was niet bekend bij de Kinderbescherming. De dienst heeft zich nu wel over de achtergelaten kinderen ontfermd en ze op een ‘veilig adres’ ondergebracht. Bureau Jeugdzorg begeleidt deze kinderen en hun nieuwe gezin. Ze zouden hun moeder erg missen, volgens een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.