nederland

Holleeder krijgt celstraf voor bedreiging Peter R. de Vries

Door Tom Reijner - 05 maart 2015

De rechter heeft Willem Holleeder (56) opnieuw een gevangenisstraf opgelegd. Hij is donderdag veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Wel is de veroordeelde crimineel vrijgesproken van afpersing van een ex-leider van de Hells Angels, Theo Huisman, oordeelt de rechtbank in Haarlem donderdag.

Holleeder moet ook nog 90 van de 1.095 dagen uitzitten omdat hij door zijn bedreiging van De Vries de voorwaarden heeft geschonden van een eerdere vervroegde vrijlating.

Bedreiging

Peter R. de Vries deed in april 2013 aangifte van doodsbedreigingen. Holleeder werd opgepakt en verhoord. Hij bleef al die tijd verdachte in de zaak.

Het vonnis van de rechter is flink lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die bedroeg 1,5 cel voor afpersen en bedreiging.

Witwassen

Tegen Andes-hoofdverdachten Danny Kuiters en voormalig freefighter Dick Vrij zijn eerder celstraffen geëist van respectievelijk 6,5 jaar en 4,5 jaar. Laatstgenoemde kreeg van de rechtbank in Haarlem drie jaar cel voor zware mishandeling van Holleeder, zware mishandeling van een rivaal in een café, een poging tot zware mishandeling van toenmalig president Theo Huisman van de Amsterdamse Hells Angels en deelname aan een criminele organisatie. Kuiters is tot 4,5 jaar cel veroordeeld.

Zij zouden een misdaadnetwerk hebben aangevoerd, waar Holleeder volgens het OM deel van zou hebben uitgemaakt. Dat netwerk legde zich toe op onder meer witwassen en het plegen van geweld. Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat Holleeder hierbij is betrokken.

De veroordeelde misdadiger zit overigens al bijna drie maanden in voorarrest. Hij wordt namelijk ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006. Dit proces begint vermoedelijk pas in het najaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.