nederland

In Hardenberg: met een babyfoon de boeven te lijf

Door Leonie de Waard - 31 maart 2015

Plus: speeddaten met kunstenaars in Boxtel en hulp voor migrerende padden in Klazienaveen-Noord.

Hardenberg

De politie in de gemeente Hardenberg (bijna 60.000 inwoners) pleit voor een nieuw, nogal opvallend wapen tegen zitgrasmaaierdieven, namelijk een babyfoon. Afgelopen week werden er in één nacht in de buurtschappen Loozen, Radewijk en Ane drie gestolen. Bezitters van een zitgrasmaaier wordt aangeraden een babyfoon in de schuur neer te zetten en verbinding te maken met de slaapkamer. Maar mensen moeten niet zelf de held gaan uithangen als zij wakker worden van geluid uit de babyfoon. De politie adviseert gewoon 112 te bellen, aldus De Stentor.

Boxtel

Boxtel (30.350 inwoners) brengt het fenomeen speeddaten naar een nieuw niveau. Bij de heropening van de lokale Kunstuitleen in het voormalige postsorteercentrum konden bezoekers speeddaten met kunstenaars, schrijft Brabants Dagblad. Het idee hierachter was dat de bezoekers de kunstenaars vragen konden stellen over hun kunst, maar er kwamen niet veel mensen op af. Uiteindelijk gingen de kunstenaars met elkaar speeddaten, waardoor de opening toch nog een succes heet te zijn.

Klazienaveen-Noord

De lente is begonnen en dat betekent ook dat padden met gevaar voor eigen leven weer op pad gaan. Tijdens de paddentrek verlaten ze hun schuilplaats om te paren en hun eitjes in het water te leggen. In Klazienaveen-Noord komt zonder hulp van vrijwilligers van de paddenwerkgroep van de Dierenbescherming een groot deel van de padden niet aan voortplanten toe. Eenderde van de padden volbrengt de tocht over het Karrepad naar een afwateringskanaal niet. Daarom maken de vrijwilligers een route met zeilen om ze veilig aan de overkant te krijgen. Honderden padden zijn al van de dood gered, meldt RTV Drenthe.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.