nederland

In Nederland: de bus met aanhangbus en de megakerk

Door Gertjan van Schoonhoven - 20 maart 2015

Tussen Doetinchem en Groenlo heeft als proef een bus met aanhangbus gereden, en behalve de megamoskee in Gouda zijn er ook zorgen over de ‘megakerk’ in Opheusden.

Beverwijk

Het Paardencrematorium Westerhout in Beverwijk is binnenkort ook voor mensen – zware mensen, wel te verstaan. Paul van Eerden, grondlegger van het Huisdierencrematorium en het Paardencrematorium, liet een derde oven bouwen die mensen tot en met een gewicht van 300 kilo kan cremeren, meldt hij op zijn website dierencrematoriumwesterhout.nl.

Die oven gaat 1 januari open en dan verandert ook de naam in Crematie Centrum Westerhout. Dit om aan te geven dat ‘niet alleen dieren welkom zijn’. Van Eerden zegt op het idee te zijn gekomen door bezoekende dierenvrienden die hem lieten weten de locatie zo mooi te vinden dat ‘ik hier zelf wel gecremeerd wil worden’.

Doetinchem

Gek gezicht, maar het zal wel snel wennen: de bus met aanhangbus. Van 16 tot en met 26 maart reed hij op proef (sorry, ‘als pilot’) tussen Doetinchem en Groenlo als lijn 74. Het experiment van Arriva is een primeur, aldus de provincie Gelderland op gelderland.nl.

De aanhangbus heeft iets ei-van-Columbus-achtigs. Op drukke momenten haak je hem achter een gewone bus, op rustige momenten haal je hem eraf. Dat niemand in ­caravanland par excellence daar nou niet eerder op is gekomen…

Opheusden

Nederlanders een discriminerend volkje? Welnee, ze hebben steeds meer gewoon de pest aan álle religies. Op de website van Omroep Gelderland maakt de aankondiging van de bouw van een ‘megakerk’ (1.900 zitplaatsen, bijgenaamd Refodome 2) al net zulke heftige, antireligieuze reacties los als onlangs de bouw van een ­’megamoskee’ in Gouda.

Refodome 1 is een megakerk van een zustergemeente met 2.850 zitplaatsen. Opheusden telt 6.000 inwoners. En heeft nog twee kerken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.