nederland

In Nederland: de valkdrone in de strijd tegen de meeuw

Door Gertjan van Schoonhoven - 13 maart 2015

Een speciale valkdrone om meeuwen te bestrijden in Haarlem, verstoppertje spelen in Ikea-steden en: een nieuw rouwritueel in Enschede?

Haarlem

Met valken is het goed meeuwen bestrijden, maar het kan moderner, om niet te zeggen modieuzer: meeuwen bestrijden met een ‘valkdrone’. Een normale drone, maar dan met een luidspreker eraan die ‘de geluiden van een valk laat horen ter afschrikking’, aldus Dichtbij.nl Zuid-Kennemerland.

Zoals in wel meer plaatsen nabij de zee zijn meeuwen ook in Haarlem een plaag. Maar doodschieten mag niet: het is een beschermd dier. Dat dit verbod tot een ware meeuwenplaag heeft geleid, is bekend, maar alleen met vreedzame middelen mag het dier worden weggejaagd. De valkdrone – een burgerinitiatief dat wellicht een pilot wordt – is twee meeuwen in één klap: de drone kan ook nesten in kaart brengen, aldus Dichtbij.

Eindhoven en andere Ikea-steden

Humor kun je de Facebookgemeenschap niet ontzeggen: nu is ‘verstoppertje spelen in de Ikea’ weer een rage. Ikea – ‘Haren’ indachtig – zweet peentjes. Volgens het AD Eindhoven meldden zich in een paar uur 18.000 verstoppers-in-spe op de Facebookpagina ‘Verstoppertje in de Ikea Eindhoven’. Motief? ‘Zodra we een stap binnen zetten willen we vluchten, uren onzichtbaar zijn en leuke verstopplekken vinden. Daarom zijn we dit ook begonnen.’

Vorige week werd eenzelfde actie aangekondigd in Zwolle. Ikea waarschuwt om niet echt te komen, en dat lijkt vooralsnog te helpen.

Enschede

Nieuw rouwritueel? In Enschede herdachten tientallen mensen twee mannen die verongelukten op de Hoge Bothofstraat, een beruchte hardrijdersstraat. Niet alleen was er, volgens RTV Oost, het gebruikelijke spontane bloemen- en kaarsenmonu­mentje op de plek des onheils, ook werden de laatste meters van de twee gemarkeerd met kaarsen. Nooit eerder gezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.