nederland

Ivo Opstelten en Fred Teeven zijn weg: hoe nu verder?

Door Shari Deira - 10 maart 2015

Het vertrek van VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart is een klap voor de liberalen. Hoe gaat het verder nu Opstelten en Teeven zijn opgestapt?

Hoewel er bewijs is gevonden voor het bedrag dat was gemoeid met de deal met drugshandelaar Cees H. zijn er bij de oppositie nog steeds veel vragen over de gang van zaken. Opstelten stuurde antwoord op honderd vragen naar de Tweede Kamer, maar nog steeds bestaat er veel onduidelijkheid.

Waarom heeft het zo lang moeten duren voordat de minister toch met bewijs kwam dat er inderdaad 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de schikking?

Opstelten schrijft daarover dat ‘naar nu blijkt’ gegevens eerder toegankelijk hadden kunnen worden. Televisieprogramma Nieuwsuur kwam na een eerdere onthulling over de schikking, met de specifieke betalingsgegevens waardoor de betaling in de systemen van het ministerie alsnog kon worden achterhaald. Daarvoor is gebruikgemaakt van externe expertise.

Opstelten zegt dat hij is opgestapt vanwege die ‘onnodig lange onduidelijkheid’. Onduidelijk blijft of Teeven zelf wist welk bedrag precies was gemoeid met de deal, die hij vijftien jaar geleden als officier van justitie sloot met de drugshandelaar.

In de brief van Opstelten staat dat de betrokkenen van destijds, inclusief de staatssecretaris, ‘onvoldoende herinneringen hebben aan de feitelijke financiële afwikkeling’.

Een andere vraag die rijst is: wie gaan de VVD-bewindslieden opvolgen?

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) zal voorlopig de taken waarnemen van Opstelten en Teeven, liet de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond laat weten. Opstelten en Teeven worden pas na de verkiezingen van 18 maart vervangen. Ingewijden zeggen dat die tijd nodig is om op een zorgvuldige wijze vervanging te zoeken.

Het zal nog moeilijk worden voor premier Mark Rutte (VVD) om geschikte vervangers te vinden voor het ministerie van Veiligheid en Justitie, een belangrijke post voor de VVD. Rutte zei al: ‘Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.’

Volgens De Telegraaf is een naam die circuleert, die van Tweede Kamerlid Ard van der Steur, de huidige justitiewoordvoerder van de liberalen. Maar is hij het zwaargewicht dat de VVD nodig heeft? De partij zoekt wellicht iemand met meer bestuurlijke ervaring voor zo’n belangrijk departement.

Blijven de vragen van de oppositie onbeantwoord?

Diverse oppositiepartijen zeiden maandag begrip te hebben voor het besluit van beide bewindslieden omdat hun positie onhoudbaar was. D66-Kamerlid Magda Berndsen vond dat er ‘eigenlijk eerst gedebatteerd’ had moeten worden. Oppositiepartijen willen alsnog over de kwestie in debat, met de premier.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt dat de gang van zaken vragen oproept over de regie van de premier ‘nu de zaak zo is geëscaleerd dat de bewindspersonen moesten aftreden’.

Premier Rutte gaat dinsdag om 16.30 uur in debat met de Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.