nederland

Jammer voor detailhandel, parkeren opnieuw duurder

Door Shari Deira - 05 maart 2015

Het is bijna geen verrassing meer, maar de parkeertarieven zijn vorig jaar opnieuw gestegen. De prijs voor parkeren steeg gemiddeld met 6 procent. In Haarlem steeg het tarief zelfs met 20 procent.

Uit de Nationale Parkeertest 2015 van Detailhandel Nederland blijkt dat parkeren het duurst is in garages in Amsterdam, en in Zoetermeer, Hoofddorp en Middelburg het goedkoopst.

Parkeren

De prijs voor parkeren is sinds 2010 al met 26 procent gestegen. Detailhandel Nederland is hier niet blij mee, omdat winkelgebieden hierdoor minder aantrekkelijk worden voor de consument. ‘Realistische en eerlijke parkeertarieven zijn hiervoor onmisbaar,’ laat de organisatie weten.

Van alle gemeenten heeft 40 procent het tarief voor het parkeren van een auto op straat verhoogd. Hoewel het parkeertarief is gestegen, is de stijging in parkeergarages wel aan het afvlakken.

Volgens Detailhandel Nederland lijken gemeenten en commerciële exploitanten zich bewust te worden van het effect van het parkeertarief op consumenten die de binnenstad bezoeken. ‘Dit besef is hard nodig, in een tijd waarin parkeergarages leegstaan en de tarieven de afgelopen vijf jaar met een derde zijn verhoogd.’

Duur

De vijf duurste parkeergarages staan in Amsterdam. In de top-3 staan de garages De Kolk (2 euro per 20 minuten), de Dam (2 euro per 20 minuten) en The Bank (5 euro per 60 minuten).

Maar waar zijn de prijzen het hardst gestegen? De afgelopen vijf jaar ging het parkeertarief vooral omhoog in Eindhoven. Daar werd parkeren liefst 70 procent duurder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.