nederland

Koningsdag in nieuwe stijl: wat gaat er veranderen?

Door Tom Reijner - 23 maart 2015

Op 27 april viert koning Willem-Alexander, samen met zijn vrouw, koningin Máxima, en de Nederlandse bevolking, voor de tweede keer sinds zijn aantreden Koningsdag. Maar er gaat vanaf dit jaar wel wat veranderen in de opzet van deze feestelijke dag.

Op het stadhuis van Dordrecht gaf burgemeester Arnoud Brok (VVD) maandag een presentatie over de plannen. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

* Dordrecht is de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl organiseert. De Koninklijke Familie zal dit jaar geen andere gemeente aandoen. Dordrecht zal zich samen met andere zogenoemde Drechtsteden – Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam – aan Nederland presenteren. Dat was overigens al eerder bekendgemaakt.

* Het bezoek gebeurt uiteraard in aanwezigheid van het koningspaar en de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane. Maar prinses Beatrix zal er voor het eerst niet bij zijn. Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn er dit jaar niet bij. Zij maken plaats voor de nieuwe generatie, want het rondtrekkende gezelschep bestaat verder uit de zonen van Margriet met hun echtgenotes en prins Constantijn – zoon van Beatrix – met prinses Laurentien. Van de nieuwe generatie is prinses Mabel niet aanwezig.

* Verder wordt duidelijk dat het koninklijk gezelschap meer afstand bewaart tot de toeschouwers langs de af te leggen route. Willem-Alexander en Máxima zullen per boot aankomen bij het Groothoofd, aan de rivier in Dordrecht. Daar is een vlootschouw met zo’n vijftig schepen, de ‘Grande Parade’ – feitelijk een soort defilé. Er is een grote rol weggelegd voor (maritieme) bedrijven.

* Uit de gedetailleerde plannen blijkt dat de historische plekken in de eeuwenoude Zuid-Hollandse stad een belangrijke rol zullen spelen in het programma. Het gezelschap zal per boot naar de Grote Kerk voor het Bach Festival gaan. De tocht wordt vervolgens voortgezet per elektrische bus naar het centraal gelegen Scheffersplein, en daarna gaat het gezelschap te voet naar historische gebouwen aan het Hof en (een onderdeel van) het Dordrechts Museum. Dat de traditiegetrouwe wandeling flink is ingekort, zou te maken hebben met de veiligheid.

* Een andere opvallende verandering is de prominente rol voor het bedrijfsleven, die de plek inneemt van traditionele (volks)spelletjes als koekhappen en wc-potten gooien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.