nederland

Leidse studenten op bezoek bij de Russen

Door Jelte Wiersma - 11 maart 2015

Jelte Wiersma, correspondent EU in Brussel van Elsevier, onderzoekt het gerucht dat Leidse studenten agenten van Moskou zijn.

Onlangs bezochten 22 Leidse studenten de Russische missie bij de Europese Unie (EU) in Brussel – en nu gonst het in diplomatieke kringen van de geruchten. ‘We zijn inderdaad op de Russische ambassade geweest,’ zegt Christine Boelema (22), commissaris intern van de Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen. ‘Het was de zevende keer dat we Brussel bezochten.’

Rotzooi

Wat de studenten de Russen hebben verteld, wil Boelema niet zeggen. ‘Zij hebben hun kant van het verhaal gedaan over de Oekraïne-crisis. We zijn ook bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging geweest en ook zij hebben gevraagd geen dingen naar buiten te brengen.’

Wat wel naar buiten kwam, is dat de studenten – niet onterecht – kritisch zijn over hoe de EU handelde jegens Oekraïne. Geleerd bij de Russen? Boelema: ‘Nee. Wij waren al kritisch. Dat hadden we in colleges al gehoord. We zijn niet blootgesteld aan propaganda om die dan over te nemen. We hebben gezien dat de Unie in de Oekraïense kwestie niet handig heeft gehandeld en deels schuld heeft aan de rotzooi.’

Panisch

Zo horen de Russen het graag. En zij hoorden nog meer. Boelema: ‘Vorig jaar waren we bij de Amerikaanse missie bij de Unie. Voor we daar naar binnen mochten, moesten we door een poortje en een full body-scanner. Bij de Russische ambassade hoefden we alleen een deelnemerslijst in te dienen, je paspoort mee te nemen en door een detectiepoortje. We hebben de Russen gezegd dat zij minder panisch zijn dan de Amerikanen vorig jaar waren.’

Of ze Russen veel nieuws vertelden, valt te betwijfelen, maar de loslippigheid van de studenten leidt in Brussel wel tot grappen. Van: ‘Ze zijn volledig uitgehoord over de Amerikaanse veiligheidsprotocollen.’ Tot: ‘Met zulke studenten heb je geen spionnen meer nodig.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.