nederland

Liquidatieproces ‘Mocrowar’ gaat van start

Door Servaas van der Laan - 23 maart 2015

In Amsterdam begint maandag het proces tegen twee vermoedelijke uitvoerders van een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Het gaat om Adil ‘Kinker’ A. (26) en Anouar ‘Popeye’ B. (34).

Justitie verdenkt het tweetal van de moord op Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) op zaterdagavond 29 december 2012.

De twee kwamen om het leven bij een wilde schietpartij midden in een woonwijk. De vluchtende daders schoten met hun kalasjnikovs ook op motoragenten die met de schrik vrijkwamen.

Dat gold ook voor het vermoedelijke hoofddoelwit van de liquidatie: Benaouf A. De crimineel wist te ontsnappen door tussen woonboten door in het water te springen.

Drugsoorloog

Benaouf A. wordt op zijn beurt weer verdacht van betrokkenheid bij een andere liquidatie in Antwerpen. De aanslag op zijn leven in de Staatsliedenbuurt was vermoedelijk een reactie op de liquidatie in Antwerpen.

De uit Eindhoven afkomstige A. voert al twee jaar een drugsoorlog uit met de (vooral Marokkaanse) vrienden van de Antilliaanse crimineel Gwenette Martha die een jaar geleden werd geliquideerd. Vanwege de betrokkenheid van veel Marokkaanse criminelen, spreken ingewijden van de ‘Mocrowar’.

Cocaïne

Aan de basis van deze drugsoorlog staat zeer waarschijnlijk een partij cocaïne van 200 kilo die in 2012 in de haven van Antwerpen werd onderschept. Maar de oorlog draait ook om de hegemonie op de drugsmarkt.

Aan de ‘Mocrowar’ lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Dat denken niet alleen de rechercheurs die de zaak onderzoeken, maar ook de criminelen zelf.

Zieke gasten

Benaouf A. belde een maand na de aanslag op zijn leven zelf met de recherche: ‘Het zijn echt zieke gasten. Het gaat nooit ophouden. Als ze op straat blijven, houdt het nooit op. Ze blijven doorgaan. Het is gewoon hun werk,’ zei hij over de telefoon tegen de recherche.

Net nu een vorige reeks liquidaties, mede dankzij kroongetuige Peter la Serpe, grotendeels lijkt te zijn opgelost, heeft justitie de handen vol aan een nieuwe liquidatiegolf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.