nederland

Maak uw gang naar het stemhokje leuk: 10 bijzondere stemlocaties

Door Laura van Dijk - 16 maart 2015

Hoe vaak heeft u al een vakje roodgekleurd in een school, een kerk, op het station of in een sportzaal? Tijd voor een bijzondere locatie om uw ‘burgerplicht’ te vervullen.

De Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen aanstaande woensdag zijn de perfecte gelegenheid om een blik in het gebouw te werpen, waar u altijd al naar binnen wilde. Bekijk dus uw gemeentesite voor de leukste stemlocaties. Elsevier.nl zette tien tips op een rijtje.

1. Kleur het hokje in een chique hotel

Onder meer het Hilton Hotel in Amsterdam en Het Paleis in Groningen zijn woensdag ingericht als stembureau. Een goed excuus om de bekende hotels van binnen te bekijken.

2. Bekijk het ‘centrum van de macht’

Dat klinkt misschien saai, een overheidsgebouw. Maar bent u weleens in het provinciehuis van uw provincie geweest? Bij de verkiezingen is het mogelijk en zo vangt u twee vliegen in één klap: u kunt gelijk zien waar de vertegenwoordigers waar u op stemt, hun werk doen. In Den Haag is het zelfs mogelijk om op het ministerie van Binnenlandse Zaken uw stem uit te brengen.

3. Combineer het stemmen met een museumbezoek

De Rembrandt Molen van Sloten in Amsterdam is een werkende poldermolen en zorgt ervoor dat het waterpeil in de omringende polder op een bepaald niveau blijft. Een perfecte plaats om uw stem uit te brengen op het Waterschap. Dan kunt u (en eventueel uw kind) gelijk wat leren over de taken van het Waterschap. Ook het museum Scheefswerf ’t Kromhout in Amsterdam is – net als andere musea in het land – opengesteld voor kiezers.

4. Met uw kind het stemhokje.. uuh, de speeltuin in?

Een andere tip om met uw kind op pad te gaan, is het stemmen in een speeltuin. Veel speelcentra en speeltuinen zijn ingericht met stemhokjes, zoals speeltuin Meeuwenplaat of speeltuin Hillesluis in Rotterdam.

5. ‘Bij de tijgers’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was het mogelijk om uw stem uit te brengen in het aquarium van dierentuin Artis. Nu is het ook mogelijk om een bezoekje te brengen aan de dierentuin, maar dan aan de mooie Tijgerzaal. Ook in veel chique trouwzalen in stadshuizen – zoals het stadhuis van Rotterdam – kunt u een stem uitbrengen.

6. Moderne bedrijfspanden met rode potloden

Bent u meer van de bedrijfsgebouwen? Bij Introdans in Arnhem en het DUO-gebouw in Groningen hebben de provincies ook stembureaus ingericht.

7. Bezoek een goed doel

In de Leger des Heils-panden in verschillende steden – onder meer in Amsterdam en Groningen – zijn voor de kiezer ook stemhokjes te vinden. Van de organisatie heeft u vast al eens gehoord, maar een kijkje in het gebouw is altijd leuk.

8. Een kwestie van chocolade?

Chocolade? Ja, chocolade. De omgebouwde Verkadefabriek is nu een culturele ontmoetingsplek in Den Bosch. Heeft u het prachtige café-restaurant al eens bewonderd? Tijdens de verkiezingen op 18 maart heeft u de mogelijkheid.

9. Schrijf ‘geschiedenis’

In onder meer het stadsarchief van Amsterdam en het gemeentearchief van Rotterdam kan ook worden gestemd. Waar kunt u beter ‘geschiedenis schrijven’ dan op een plek waar de geschiedenis ligt vastgelegd?

10. Slecht ter been?

Kunt u niet zelf bij zo’n bijzondere stemlocatie komen? Voor de bewoners van Groningen die slecht ter been zijn, maar toch zelf willen stemmen, heeft Groningen de ‘verkiezingstaxi’ in het leven geroepen. Tot dinsdagmiddag kan worden gereserveerd en op de verkiezingsdag worden de kiezers naar een (goed toegankelijk) stembureau in de buurt gebracht.

Ook de gemeente Drimmelen bij het natuurgebied de Biesbosch brengt het stembureau naar de kiezer toe: ze zetten op 18 maart een speciaal ingerichte motorboot in, die tussen verschillende plekken rondvaart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.