nederland

Marcouch: Wilders en Le Pen, dat zijn de grootste antisemieten

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2015

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch haalt op de Internationale dag tegen Racisme hard uit naar PVV-leider Geert Wilders en diens bondgenoot Marine Le Pen. Volgens het Kamerlid zijn Wilders en Le Pen ‘de grootste antisemieten’.

Op het Amsterdamse Museumplein wordt zaterdagmiddag in het kader van de Internationale dag tegen Racisme een manifestatie gehouden om te protesteren tegen antisemitisme, racisme en islamofobie.

Op internet ontstond in de aanloop naar het evenement enige ophef rond één van de sprekers op het evenement. Naast personen als Humberto Tan, Tanja Yess, Abulkasim Al-Jaberi (Back to Palestine) en Coen van der Veer (FNV) staat ook de omstreden rapper Appa op het programma.

De rapper viel afgelopen zomer op vanwege zijn rabiate toespraken tijdens anti-Israëldemonstraties. ‘Fuck de zionisten, fuck de Talmoed, free your mind, free Palestina!’ luidde één van zijn omstreden uitspraken.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch probeerde de onrust te temperen door te stellen dat de bijeenkomst ‘een groter doel dient’. Hij wist bovendien niet dat Appa was uitgenodigd, maar is ‘benieuwd naar dienst optreden’.

Op de vraag of het voor het grote doel geoorloofd is dat ‘één van de grootste antisemieten meedoet aan een manifestatie tegen antisemitisme,’ kwam het Kamerlid met een opvallend antwoord.

‘Dit zijn de grootste antisemieten! Appa is te onderwijzen, is vooral een grote straatvlegel,’ Twitterde het Kamerlid bij een foto waarop onder anderen PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen te zien waren.

Niet iedereen binnen de Tweede Kamerfractie blijkt de mening van Marcouch te delen. ‘Ik loop vandaag in ieder geval niet meer mee,’ zei PvdA-Kamerlid Keklik Yucel op Twitter. ‘Een manifestatie tegen discriminatie waar ook discriminatie/anti-semitisme is, is geen duidelijk statement tegen haat en racisme.’

De rapper zelf blijkt intussen te genieten van alle negatieve aandacht rond zijn persoon: ‘Blijkbaar zijn er heel wat rare figuren op hun teentjes getrapt omdat ik vandaag spreek op de manifestatie.. Goed zo!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.