nederland

Media: ‘Bonnetjesaffaire is geen toeval’, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 14 maart 2015

Dat het Teeven-deal-bonnetje precies nu opdook is volgens Edith Schippers geen toeval. En de Belastingdienst en het OM wisten wel degelijk welk bedrag ermee gemoeid was in de deal. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 14 maart.

*Dat het bonnetje rond de Teeven-deal met Cees H. rond verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers geen toeval zegt zij zaterdag in een interview met De Telegraaf. Schippers maakt deel uit van het VVD-campagneteam en zegt niet te weten wie er achter zit, maar ze vermoedt dat het een politieke partij is.

‘De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen, maar er zit ergens een kracht achter,’ zegt Schippers. Schippers vindt verder dat haar partij eigenlijk heel goed functioneert omdat de incidenten wel worden aangepakt: ‘Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan.’

*Meer nieuws over de Teeven-deal: de voormalige Amsterdamse hoofdofficier Hans Vrakking zegt in een interview met de Volkskrant dat zowel de top van het Openbaar Ministerie als de Belastingdienst op de hoogte waren van de deal tussen Fred Teeven en Cees H. ‘Het Kolibrie-onderzoek naar Cees H. en Johan V. was nota bene een financieel onderzoek van de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Dus hoezo: de Belastingdienst wist van niks?’

Het was een ‘prachtige deal voor beide partijen’ volgens de voormalige baas van Fred Teeven: ‘Het zou kunnen dat wij hebben gedacht: nou ja, het zal wel. Als Cees H. dat graag wil, neem die belastingparagraaf dan maar op in de overeenkomst,’ aldus de gepensioneerde hoofdofficier.

*Haatimam Tarik Ibn Ali duikt steeds vaker op in Nederland om ook hier de weg te plaveien voor nieuwe moskeeën, schrijft De Telegraaf. Zijn nieuwste project is een moskee in Assendelft, volgens de krant. De gemeente Zaanstad weet van niets.

De Belgisch-Marokkaanse imam, die in Europa rondreist, is fondsenwerver voor gebedshuizen en de jihad in Syrië. Hij heeft een flinke schare aanhangers en houdt ‘geldshows’ in onder meer Noorwegen, Denemarken, België en Nederland. Zijn volgelingen kunnen met het inleveren van cash, sieraden of goud ‘geloofspunten’ verdienen, waarmee ze sneller toegang krijgen tot de 72 maagden in het paradijs.

*Het tv-programma ‘Anita wordt opgenomen’, waarin presentatrice Anita Witzier in het leven duikt van psychiatrische patiënten, is deels tegen de zin van de bewonersvertegenwoordiging van de desbetreffende ggz-instelling opgenomen, schrijft dagblad Trouw op basis van een uitspraak van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV).

GGZ Centraal had gezegd dat de opnames van het programma niet door zouden gaan als de cliëntenraad er tegen was. Toen de raad echter aangaf niets voor deelname te voelen, liet GGZ Centraal weten dat het toch doorging. Volgens de Commissie van Vertrouwenslieden zijn de belangen van cliënten in het geding en botst het programma met regels binnen de geestelijke gezondheidszorg over privacy van psychiatrische patiënten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.