nederland

Media: ‘Even boodschappen doen met oma’s bankpasje’

Door Servaas van der Laan - 18 maart 2015

Veel ouderen worden regelmatig bestolen door de eigen familie, schrijft het AD. En volgens Trouw daalt alles in prijs, maar blijven de huren stijgen.

  • Honderdduizenden ouderen worden bestolen door de eigen familie. Tanken of boodschappen doen met bankpasjes van ouderen komt vaak voor. Die zwijgen uit angst hun hulp kwijt te raken. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1.200 mensen van 50 jaar en ouder, schrijft het AD. Van de ondervraagden gaf 7 procent aan weleens te zijn bestolen door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe ‘vrienden’. Het blad voor 50-plussers schrok zo van de uitkomst, dat er aanvullend onderzoek komt naar de schaal van de oplichting en de diefstal. Zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer. Met het stijgen der jaren krijgen steeds meer ouderen ermee te maken. Vooral 75-plussers zijn kwetsbaar.
  • De Woonbond is met lokale huurdersorganisaties een campagne begonnen om de stijging van de prijzen van huurhuizen in te dammen, want op 1 juli staat een nieuwe huurverhogingsronde voor de deur. Dat meldt Trouw. ‘Bijna alle prijzen dalen, maar het huren van een huis is veel duurder geworden’, zegt directeur Ronald Paping van de Woonbond, de belangenorganisatie van huurders. Dat zou het derde jaar op een rij zijn, waarmee de forse verhogingen zich stapelen tot een prijsstijging van boven de 10 procent. Daarin telt mee dat de huren van woningen die vrijkomen voor nieuwe bewoners worden opgetrokken met gemiddeld 22 procent. Bij de campagne hebben zich onder meer vakbond FNV, seniorenorganisatie KBO de Unie, cliëntenorganisaties Ieder(in) en de corporaties Beter Wonen en Wooncompagnie aangesloten.
  • Lagere overheden lopen een aanzienlijk financieel risico doordat ze voor tientallen miljarden aan aandelen bezitten, bijvoorbeeld van energie- en waterbedrijven. Dit aandelenbezit is sterk versnipperd in zeer kleine belangen per provincie of gemeente. Daardoor hebben die nauwelijks zicht op hun bezit en vrijwel geen invloed op het bedrijf waarvan ze aandelen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boer & Croon Corporate Finance, schrijft de Volkskrant. Volgens Neil Lomax van dat bureau lopen kleinere overheden bijvoorbeeld financieel risico als ze voor de komende vijf jaar de verwachte dividendinkomsten op hun begroting zetten. ‘Dat heeft het risico dat die winstuitkering kan tegenvallen. Het risico rondom dividend is veel groter dan bij andere overheidsinkomsten zoals belastingen.’
  • Nog geen kwart van de slachtoffers van fietsdiefstal doet daarvan aangifte. Het afgelopen jaar meldden zich 110.202 mensen bij de politie om hun rijwiel als gestolen op te geven, maar instanties gaan er van uit dat het daadwerkelijke aantal rond de 450.000 ligt. Dat blijkt uit cijfers die de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit voor De Telegraaf verzamelde. ‘Eigenaren beschikken vaak niet over gegevens van hun fiets om aangifte te kunnen doen of denken dat de politie het rijwiel toch niet kan opsporen’, zegt directeur Titus Visser. ‘Daarom krijgen wij geen juist beeld van het probleem. Bovendien blijft er zo een levendige handel bestaan in gestolen tweewielers.’ De Avc roept slachtoffers op vooral aangifte te doen. ‘Liefst met zoveel mogelijk informatie zoals frame- en slotnummer, zodat als een partij fietsen wordt teruggevonden makkelijk de rechtmatige eigenaar opgespoord kan worden’, stelt Visser.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.