nederland

Media: FIOD onderzoekt Krol, en Clinton openbaart e-mails

Door Shari Deira - 05 maart 2015

Er komen strengere regels voor de vechtsportwereld, vooral om jonge sporters tot zeventien jaar beter te beschermen. En oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton openbaart e-mails. Het mediaoverzicht van donderdag 5 maart.

* Het AD meldt dat behalve het verbod op stoten en trappen tegen het hoofd tijdens vechtsportgala’s, er ook een waakhond voor de sector komt, een keurmerk voor sportscholen en vergunningplicht voor vechtgala’s.

Minister Edith Schippers (VVD, Sport) zal het plan vandaag samen met sportkoepel NOC*NSF presenteren. Ze hopen zo misstanden in de vechtsportwereld aan te pakken. ‘Helaas zien we negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte trainers, gezondheidsrisico’s en zelfs georganiseerde criminaliteit. Het is tijd om hier met z’n allen de strijd tegen aan te gaan,’ zegt de minister.

* En nog meer nieuws uit het AD: de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, onderzoekt of 50Plus-fractieleider Henk Krol moet worden vervolgd voor subsidiefraude. Een team van de FIOD heeft Krol vorig jaar verhoord. Het Openbaar Ministerie beslist binnenkort of er een zaak komt.

Krol zegt zelf niets te weten van een onderzoek, maar de krant beschikt over een proces-verbaal. In zijn tijd als hoofdredacteur van de Gay Krant kreeg Henk Krol subsidies, die hij zou hebben doorgesluisd naar zijn noodlijdende bv’s. Het ministerie van Onderwijs wil ruim 200.000 euro terug van Krol.

* Hillary Clinton heeft via Twitter laten weten dat zij alle e-mails over haar werk, die zij tijdens haar ministerschap vanaf haar privéaccount heeft gemaild, zal openbaren. ‘Ik wil dat iedereen mijn e-mails kan zien,’ twittert Clinton.

Clinton kreeg de afgelopen dagen veel kritiek in de Verenigde Staten omdat zij haar persoonlijke mailaccount gebruikte voor e-mails die betrekking hadden op haar werk. Dat is mogelijk in strijd met de federale wet op verslaglegging. Het gaat vooral om mails die zijn verstuurd over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Bengazi in 2012, waarbij ambassadeur Christopher Stevens om het leven kwam.

* Een extra kostenpost voor werkgevers per 1 juli. Door het nieuwe ontslagrecht dat op die dag ingaat, zijn zij jaarlijks 150 miljoen euro extra kwijt, meldt Het Financieele Dagblad. Dat is gebleken nu de omvang van vergoeding voor arbeidsongeschikte werknemers duidelijk wordt, schrijft de krant op basis van een rondgang langs experts.

Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, blijken straks ook nog recht te hebben op transitievergoeding, boven op de sociale uitkering die ze in de huidige situatie al hebben. Volgens deskundigen is er sprake van een nieuwe weeffout in de Wet Werk en Zekerheid.

* Reizigers op ondergrondse treinstations lopen gevaar als treinen met 140 kilometer per uur voorbij komen denderen, zegt hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven tegen de Volkskrant.

Blocken zegt dat treinen in ondergrondse stations, net zoals het pas geopende station in Delft, langzamer moeten rijden. Wachtende passagiers, vooral als zij slecht ter been zijn, kunnen door de hoge snelheid uit balans raken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.