nederland

Media: Holleeder-zussen getuigen, en moslima’s niet uit de kleren

Door Elif Isitman - 24 maart 2015

De zussen van Willem Holleeder hebben een nieuwe en belastende verklaring tegen de topcrimineel afgelegd. En twee moslimstudentes maken bezwaar tegen een onderdeel van het geneeskundeprogramma waarbij medestudenten hen onderwerpen aan lichamelijk onderzoek. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 24 maart.

*De zussen van Willem Holleeder hebben tegen de topcrimineel getuigd, schrijft De Telegraaf. Sonja en Astrid Holleeder zouden de recherche ‘nieuw en uiterst belastend’ bewijsmateriaal hebben verstrekt, dat wel eens de genadeklap voor Holleeder zou kunnen betekenen.

De twee vrouwen zouden jarenlang door hun broer zijn geterroriseerd: ‘hij maakte ons leven tot een hel’, zeggen zij tegen de krant. Ook de weduwe van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper heeft verklaringen afgelegd over de moordpraktijken van Holleeder. De liquidaties van Cor van Hout, Willem Endstra en waarschijnlijk ook Sam Klepper en John Mieremet zouden hiermee ook aan de lijst van moorden waarvan Holleeder wordt verdacht kunnen worden toegevoegd.

*Twee islamitische studentes hebben een zaak tegen het Erasmus MC aangespannen bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs in Den Haag, schrijft AD.

De reden hiervoor is dat zij geen vrijstelling kregen voor een praktijkonderdeel van het vak praktische klinische vaardigheden, waarbij geneeskundestudenten medisch onderzoek moeten uitvoeren op studiegenoten. Hierbij moeten studenten dus ook uit de kleren. De moslima’s maken hier bezwaar tegen omdat zij niet willen dat mannelijke studenten dat bij hen doen. Zij wilden vrijstelling voor dit onderdeel van het studieprogramma, maar dat werd afgewezen.

*Meer nieuws uit AD: de meeste slachtoffers van woninginbraak horen nooit van de politie of de dader is gepakt of niet. Het aantal inbraken daalde vorig jaar  met bijna 20 procent, maar toch worden daders zelden gepakt: slechts 1 op de 10 zaken wordt opgelost. De politie geeft toe alleen ‘kansrijke’ zaken te selecteren om aan te pakken, omdat er te weinig capaciteit voor is. Dit tot grote ergernis van Slachtoffer Hulp Nederland: ‘zo krijgen slachtoffers het gevoel dat ze totaal niet serieus worden genomen,’ aldus een woordvoerder. Zeventig procent van de slachtoffers van woninginbraak is niet tevreden over de manier waarop hun aangifte wordt afgehandeld.

*Het vuurpeloton keert officieel terug in de Amerikaanse staat Utah als een van de executiemethoden, schrijft The Washington Post. Gouverneur Gary Herbert heeft maandag een wet ondertekend die het gebruik van het peloton mogelijk maakt.

Het parlement nam deze wet twee maanden geleden met een ruime meerderheid aan. Het middel wordt alleen ingezet als er geen dodelijke injecties voorhanden zijn. Het toedienen van een gifcocktail geniet nog altijd de voorkeur, aldus de Amerikaanse gouverneur. Het probleem hierbij is echter dat farmaceutische bedrijven de verkoop van de stoffen aan banden leggen, omdat zij niet willen dat ze gebruikt worden voor executies. Utah is de eerste staat waar deze vorm van de doodstraf, waarbij een groep mensen op de veroordeelde schiet, weer wordt ingevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.