nederland

Media: kabinet bestraft, en kan Samsom wel blijven?

Door Shari Deira - 19 maart 2015

De kranten pakken uit met de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Algehele conclusie: het kabinet moet op zoek naar extra partners om te voorkomen dat het de laatste twee jaar vleugellam wordt. Het mediaoverzicht van donderdag 19 maart.

* ‘Samsom krijgt rode kaart’, staat in grote letters op de voorpagina van De Telegraaf. ‘Ondanks een rampzalig verlopen VVD-campagne is coalitiepartner PvdA de grote verliezer van de Statenverkiezingen geworden,’ schrijft de krant.

Volgens politiek verslaggever Paul Jansen dreigt Nederland ‘onbestuurbaar’ te worden. Hij vraagt zich af wat PvdA-leider Diederik Samsom nu gaat doen. ‘Samsom trekt onvoldoende links profiel. Bovendien leert het verleden dat vooral de grootste regeringspartij de vruchten plukt van economisch herstel, dat zich nu aandient.’

*De Volkskrant schrijft het kabinet ‘halverwege de rit’ het vertrouwen van veel kiezers kwijt is. ‘Over het kabinetsbeleid is het oordeel van de kiezers milder, want de gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP oogsten wel waardering en krijgen er samen 7 zetels bij.’

Volgens de krant is dat echter ‘onvoldoende om te voorkomen dat de politieke waarde van het zo moeizaam gesmede verbond van de vijfpartijencoalitie nu deels verdampt’.

* Het AD spreekt van een ‘dreun voor het kabinet’. ‘Rutte bekijkt de politiek graag als “een puzzel”, maar zelfs voor de premier zijn de stukjes nu moeilijk passend te boetseren.’ Ook deze krant vraagt zich af of dit de laatste dagen zijn van Diederik Samsom.

‘Drie keer op rij is er ongekend hard verloren. Slechts 10 procent van de kiezers stemt nog op de voormalige grootmacht op links. Samsom slaagt er nu al anderhalf jaar niet in om uit het dal te klimmen. De toekomst oogt somber.’

* ‘Met de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer zal effectief regeren nog meer evenwichtskunst van het kabinet vergen dan toch al het geval was,’ schrijft Het Financieele Dagblad. Het is volgens de krant verleidelijk voor het kabinet om ‘omstreden kwesties uit de weg te gaan, de economie te zien aantrekken en zonder verder gezichtsverlies de volgende algemene verkiezingen in maart 2017 tegemoet te gaan’.

*Trouw schrijft dat de kiezer het kabinet heeft bestraft, maar de betogers beloont. ‘Regeren kost stemmen, gedogen levert stemmen op.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.