nederland

Media: kalifaat slokt Nederlandse kinderen op

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2015

De Nederlandse kinderen Aysha en Luca werden ontvoerd door hun moeder en wonen nu in het zogenoemde ‘kalifaat’, schrijft het AD. En volgens De Telegraaf is er in Amsterdam een groep ‘taxibeulen’ actief die het heeft voorzien op chauffeurs van Uberpop.

 • ‘Het kalifaat slokte al zeker elf Nederlandse kinderen op,’ schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Aysha (8) en haar broertje Luca (8) zijn niet de eerste Nederlandse kinderen die werden ontvoerd naar gebied dat door Islamitische Staat wordt bezet. ‘Zeker elf kinderen zij al weggerukt van hun vertrouwde levens in Amersfoort, Hilversum, Nijmegen en nu dus ook Maastricht,’ schrijft de krant.
  De Raad voor de Kinderbescherming had tot nu toe 25 kinderen in het vizier waarvan de ouders plannen hadden om naar Syrië of Irak te reizen. De meeste ouders kwamen zelf tot inkeer, anderen moesten op andere gedachten worden gebracht of zelfs tegengehouden. Dat gebeurde niet bij de Tsjetsjeense moeder van Aysha en Luca, zo bleek maandag uit een reconstructie van De Limburger. De basisschool van de kinderen waarschuwde de politie toen de vrouw op school tickets naar Griekenland uit de printer liet komen. Ook de vader had de politie meerdere keren gewaarschuwd voor de radicale plannen van de moeder. Toch slaagde de vrouw er in om naar Griekenland te gaan om van daaruit, vermoedelijk via Turkije, naar IS-territorium te reizen. De gemeente Maastricht laat onderzoeken of er een netwerk bestaat in de stad dat mensen ronselt voor de jihad en hulp verleent bij de reis naar het ‘kalifaat’.
 • Een groep gemaskeerde mannen, gewapend met boksbeugels en hamers, heeft het in de hoofdstad voorzien op chauffeurs van Uberpop, schrijft De Telegraaf. Zeker twee particuliere rijders van de illegale taxidienst zeggen te zijn belaagd door de groep en hebben aangifte gedaan. ‘Met de aanvallen komt de taxioorlog tussen de bestaande branche en de nieuwkomers van taxi-app Uber in een grimmige fase,’ schrijft de krant. Met Uberpop kunnen particulieren met de eigen auto voor taxichauffeur spelen. Omdat zij hier geen papieren voor hebben, is dit tegen de wet. Dat de illegale chauffeurs er toch mee doorgaan, zorgt voor veel boosheid bij legale taxichauffeurs.
 • Provincies kunnen de taken van de waterschappen prima overnemen. Dat vindt een ruime meerderheid van de provincialestatenleden, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Speciale verkiezingen, zoals die woensdag plaatsvinden, zijn dan niet langer nodig. Slechts eenderde van de provinciale politici acht de waterschappen bestuurlijk noodzakelijk, blijkt uit de enquête onder 179 van de 566 statenleden. Van hen meent 72 procent dat de provincies de taken van de waterschappen wel kunnen vervullen.
  De 23 Nederlandse waterschappen zijn verantwoordelijk voor waterveiligheid en de zuivering van afvalwater. Ze heffen daartoe hun eigen belasting, variërend van 200 tot 400 euro per jaar voor een doorsnee huishouden. Provincies houden toezicht. In de afgelopen zes jaar moesten huishoudens de waterschappen jaarlijks gemiddeld 2 tot 8 procent meer betalen.
 • Leraren krijgen binnenkort een speciale training om radicaliserende leerlingen in de klas te herkennen. Dat meldt het AD. Tijdens de gratis cursus leren docenten ook hoe ze moeten ingrijpen. De training voor leraren in het voortgezet onderwijs en mbo is één van de maatregelen die worden genomen door het kabinet, zo schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer. De bewindslieden gingen op tournee langs scholen en spraken met leerlingen en leraren om uit te vinden hoe radicalisering in de klas het best kan worden aangepakt.  
  Er komt geen uniforme aanpak om radicalisering tegen te gaan. Scholen hebben wel behoefte aan een aanspreekpunt. Zij kunnen bellen met een ‘hotline’ van het ministerie. Daar kunnen docenten en scholen met acute vragen terecht. Ook kunnen zij daar de training aanvragen bij de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
 • APG, de grootste pensioenbeheerder van Nederland en een van de grootste ter wereld, gaat na een aanvankelijke afwijzing toch investeren in nieuwe windmolenparken op de Noordzee. Dat meldt de Volkskrant. Het fonds overweegt ‘enkele honderden miljoenen’ te steken in windpark Borssele; een project waarvoor de aanbesteding in oktober wordt geopend. Het is volgens APG de uitkomst van een nieuwe inschatting van de investeringsrisico’s van windparken op de Noordzee. Tot dusver viel die afweging negatief uit. In juni vorig jaar zei APG nog dat het de techniek van offshorewindturbines nog te jong vond en de bijdrage van de subsidiërende overheid te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen. APG beheert 359 miljard euro van vijf pensioenfondsen waaronder het ABP. Het staat onder toenemende druk om het aandeel duurzame investeringen te vergroten. Voor pensioenfonds ABP heeft het 1 miljard belegd in hernieuwbare energie, vooral in bestaande windmolens op land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.