nederland

Media: Kunsthalrover leidt leven om in te lijsten, en meer…

Door Servaas van der Laan - 12 maart 2015

De Roemeense Kunsthalrover Mihai Alexandru Bitu leidt volgens De Telegraaf een luxe leventje ‘om in te lijsten’ in Engeland. En volgens het AD heeft de roversbende Pink Panthers weer toegeslagen in Frankrijk.

  • De Roemeense Kunsthaldief Mihai Alexandru Bitu – een van de veroordeelde daders van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal – is alweer op vrije voeten, schrijft De Telegraaf. ‘Hij leidt blijkens zijn Facebookpagina een leven als God in Frankrijk. Beter: in Engeland, waar de 27-jarige Bitu zich de afgelopen weken liet fotograferen in, naar Roemeense maatstaven, peperdure auto’s. Ook in zijn thuisland viert de eerder tot twee jaar veroordeelde misdadiger een extravagant bestaan, dat de doorsnee-Roemeen met een maandinkomen van nog geen 400 euro zich allerminst kan veroorloven,’ schrijft de krant. 
    Intussen is nog altijd onzekerheid over het lot van de gestolen schilderijen. Een laatste verdachte, een Roemeense prostituee, moet nog voor de rechter worden gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie is niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren.
  • ‘Kalasjnikovs, een graafmachine en voor 9 miljoen euro aan juwelen als buit. Geen schot gelost, alle daders ontkomen. Het lijkt op een perfecte roofoverval langs de Franse snelweg. Dus wordt meteen gedacht aan de Pink Panthers, de beroemdste roversbende die er is,’ schrijft het AD. De krant reconstrueert een spectaculaire roofoverval op een juwelentransport in Oost-Frankrijk. ‘Het moeten beroepscriminelen zijn geweest. Er is geen schot gelost en het gebeurde allemaal razendsnel,’ zegt een Franse politieman. De beambten van het waardetransport werden onder schot gehouden met Kalasjnikovs en bedwelmd met traangas. De overval is onderdeel van een reeks roofovervallen in Frankrijk de laatste tijd. Vermoed wordt dat de beruchte Balkanbende Pink Panthers achter de overvallen zit.
  • Fysiotherapeuten die bij jeugdsportclubs hun diensten aanbieden hebben onterecht honderden declaraties ingediend bij zorgverzekeraars voor het onderzoeken van niet geblesseerde kinderen, zonder medeweten van de ouders. Dit zeggen fysiotherapeuten die werkzaam zijn geweest bij het bedrijf Nationale Fysiotherapeutische Ondersteuning voor Sportverenigingen (NFOS), meldt de Volkskrant. Bij zo’n dertig sportverenigingen lopen fysiotherapeuten rond in dienst van NFOS die jeugdleden onderzoeken op mogelijke fysieke problemen. Volgens drie fysiotherapeuten die bij NFOS hebben gewerkt worden screenings van minderjarige sporters gedeclareerd zonder hun ouders in te lichten – iets wat niet mag.
  • Grote Nederlandse multinationals als ASML, Randstad en Heineken profiteren steeds vaker van een fiscaal gunstige regeling in België en brengen daarom een groot deel van het eigen vermogen onder bij de zuiderburen. Eind 2013 ging het om een totaalbedrag van ruim 20 miljard euro voor negen concerns. In 2012 was dit nog 18 miljard, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. De Nederlandse bedrijven profiteren van de zogeheten notionele interestaftrek, een fiscale regeling die in 2006 in België werd ingevoerd. Bedrijven mogen over hun eigen vermogen een fictieve rente berekenen die aftrekbaar is van de vennootschapsbelasting.
  • Redacties en andere ‘persinstellingen’ in Amsterdam krijgen mogelijk subsidie om de beveiliging op orde te brengen. Dat meldt De Telegraaf. In de hoofdstad is voor de komende vier jaar 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de beveiliging van Joodse instellingen. Dit geld komt bovenop de bestaande inzet van politie en marechaussee. Tijdens een debat hierover zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dat wat hem betreft het geld breder wordt ingezet. ‘In Parijs en Denemarken bleek ook de vrije pers doelwit te zijn’, zei de burgemeester.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.