nederland

Media: Maagdenhuis-bezetting ‘sterft stille dood’, en meer…

Door Tom Reijner - 09 maart 2015

Het Maagdenhuis is langzamerhand verworden tot ‘een smoezelig pand’. En IS heeft vermoedelijk opnieuw toegeslagen in een belangrijke archeologische vindplaats. Dit is het media-overzicht van maandag 9 maart.

* Wat is er nog over van de studentenbezetting van het Maagdenhuis? Maar weinig, schrijft De Telegraaf maandag. Volgens de krant lijkt de oproer in het pand van de Universiteit van Amsterdam een stille dood te sterven. Van de honderden studenten die vorige week woensdag het Maagdenhuis innamen, zijn nu slechts tientallen actievoerders over. Het statige gebouw is verworden ‘tot een smoezelig pand vol luchtbedden, etensresten en rommel’. In de hal is met graffiti gespoten, worden er joints gedraaid, terwijl de spandoeken en pamfletten allang niet meer gaan over de verbetering van onderwijs, maar ook over individuele grieven, bijvoorbeeld tegen het kapitalistische systeem. Dat zou zo eigenlijk niet mogen zijn, erkennen drie met de bezetting sympathiserende twintigers, aldus De Telegraaf.

* Geert Wilders vindt dat PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen moeten worden beschermd. Wilders bevestigt berichtgeving daarover in de Volkskrant en noemt het maandag ‘onaanvaardbaar’ dat PVV’ers in het hele land, van Noord-Brabant tot Zeeland en Friesland, met aanslagen en geweld worden geconfronteerd. Afgelopen tijd werden huizen beklad en ruiten ingegooid bij diverse PVV-kandidaten. Het opsporen van de daders moet net als het beschermen van de kandidaten prioriteit krijgen, vindt Wilders. ‘Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten staat de democratie op het spel,’ zegt de PVV-leider die zich afvraagt waarom andere politieke partijen deze acties niet veroordelen.

* Islamitische Staat (IS) heeft vermoedelijk opnieuw een aanval uitgevoerd op een archeologisch belangrijke plek, schrijft de Britse krant The Independent. De Iraakse regering ontving meldingen dat de terroristen tekeer zijn gegaan in Khorsabad, niet ver de Mosul, de stad in Noord-Irak die nog steeds stevig in handen is van de terreurbeweging. Daarmee lijkt er voorlopig nog geen einde te zijn gekomen aan de campagne tegen cultureel erfgoed. Volgens Bagdad doet de door Amerika geleide anti-IS-coalitie niet voldoende om dit werelderfgoed te beschermen.

* Twee Amerikaanse vrouwen zijn in Rome gearresteerd, nadat zij hun initialen in de muur van het Colosseum krasten en daar een selfie van namen, schrijft The Guardian. De twee vrouwen van 21 en 25 jaar bezochten de Italiaanse stad zaterdag. Tijdens het bezoek aan het amfitheater uit de eerste eeuw na Christus besloten ze hun initialen in de stenen te krassen met behulp van een muntje. Nadat ze een J en een N van zo’n 7 centimeter in de stenen hadden gekrast, maakten ze een foto van zichzelf. Gelukkig werd het voorval opgemerkt door andere toeristen die de beveiliging inschakelden. De bewakers droegen de twee vrouwen over aan de politie. Het tweetal riskeert een boete of zelfs een celstraf.

* De familie van de Australische mannen die in een Indonesische dodencel wachten op hun executie, hebben maandag een bezoek gebracht aan het duo. Volgens het Australische ABC News is dit het eerste bezoek aan de gevangenen, sinds zij vorige week naar het gevangeneneiland Nusa Kambangan zijn gebracht. De twee mannen zijn veroordeeld voor het leiden van een drugsbende en kregen de doodstraf. Australië doet er alles aan om te voorkomen dat het duo, net als zeker acht anderen, voor het vuurpeloton moeten verschijnen. Jakarta is echter vastberaden om de executies te voltrekken, al zijn die wel uitgesteld zodat alle juridische processen kunnen worden afgerond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.