nederland

Media: Moskee-financiering obscuur, en gevaarlijke NS-treinen

Door Elif Isitman - 27 maart 2015

Nederland heeft geen idee welke buitenlandse geldschieters moskeeën in ons land financieren. En de NS sloeg waarschuwingen over gevaarlijke treinen met ontsporingsgevaar in de wind. Dit is het mediaoverzicht van vrijdag 27 maart.

*Nederland heeft geen idee door welke buitenlandse geldschieters de moskeeën in ons land worden gefinancierd, schrijft het AD. De moskeeën weigerden in grote getale om de namen van hun financierders prijs te geven. Dit blijkt uit onderzoek van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over geldschieters uit Marokko, Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. De landen kopen mogelijk invloed door islamitische instellingen in Nederland te financieren. Niet alle buitenlandse financiering zou problematisch zijn maar Minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie maakt zich vooral zorgen om salafistische stromingen, die de radicalisering van Nederlandse moslims stimuleren.

*De NS rijdt al jaren met gevaarlijke oude treinen die makkelijk kunnen ontsporen na een aanrijding, schrijft De Telegraaf. De treinen zouden na een aanrijding makkelijk kunnen ontsporen en daarmee ‘een enorme ravage’ aanrichten. De krant onderzocht de op zondag ontspoorde Mat 64-trein bij Teuge. De Inspectie Verkeer en Waterstaat waarschuwde in 2008 al voor het gevaar van dat type trein: de kans op ontsporing werd vastgesteld op buitengewoon groot.

De NS beloofde destijds de treinen te vervangen door Sprinters, maar er rijden op dit moment nog steeds 47 Mat 64-treinen in Nederland. De SP reageerde gechoqueerd en noemt de NS nalatig. Het spoorwegenbedrijf stelt echter dat er geen sprake is van afwijking van de norm en dat de treinen eind dit jaar zullen verdwijnen.

*Meer nieuws uit De Telegraaf: V&D schrapt ruim 200 banen als het bedrijf er niet in slaag om via een loonoffer 10 miljoen euro te besparen op loonkosten, schrijft De Telegraaf. Het bedrijf meldt dat de financiering slechts voor twee jaar kan worden veiliggesteld wanneer de 10 miljoen euro aan kostenbesparing wordt gerealiseerd.

‘Garanties op werk zijn daarbij niet te geven, maar gezegd moet worden dat in de huidige tijd geen enkel bedrijf in Nederland de garantie geeft dat er geen ontslagen vallen,’ schreef V&D in een interne nieuwsbrief.

*Een bejaarde man lag vijf dagen lang dood in zijn huurappartement voordat hij werd gevonden, schrijft De Stentor. Woonzorgcomplex Het Laar in Tilburg stelt een onderzoek in naar de late vondst van de bewoner.

Een medebewoner van het complex informeerde vorige week bij de bediening en de receptie van Het Laar naar de man, omdat hij hem twee dagen op rij niet bij de lunch had gezien. Werknemers vermoedden toen dat de 85-jarige man op bezoek was bij zijn kinderen. Dinsdag ging een personeelslid kijken in zijn appartement en trof hem dood in een stoel aan.

*Winkels in Nederland weten op grote schaal fors lagere huren te bedingen als huurcontracten aflopen, schrijft Het Financieele Dagblad. Vooral grote ketens, als H&M, C&A en Douglas en ook zelfstandige winkeliers die opereren onder de vlag van grote ketens als Etos en Phonehouse slagen er in de huur omlaag te krijgen na het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Gemiddeld gaat de huur tussen de 10 en 15 procent omlaag.

De voornaamste reden hiervoor is de stijging van de winkelleegstand in de afgelopen jaren. Hierdoor zijn vastgoedeigenaren bang hun huurder te verliezen en zijn ze eerder geneigd genoegen te nemen met een lagere huur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.