nederland

Media: ‘Neem vluchteling in huis’, en steun voor Rutte II

Door Shari Deira - 07 maart 2015

De stichting Vluchtelingen Welkom heeft een opmerkelijke oplossing voor het woningtekort voor vluchtelingen. En ChristenUnie-leider Arie Slob wil uitstel van het leenstelsel voor studenten. Het mediaoverzicht van zaterdag 7 maart.

* De stichting Vluchtelingen Welkom wil vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, plaatsen bij particulieren thuis, meldt het AD. Het plan is afkomstig uit Duitsland. ‘Ik geloof in dit plan,’ zegt Daisy Petrona van Vluchtelingen Welkom tegen de krant.

‘Door ze in huis op te nemen, geef je vluchtelingen duidelijk het gevoel dat ze welkom zijn. Ook leren vluchtelingen Nederland veel sneller kennen als ze bij iemand in huis zitten.’ Of het plan lukt, is nog maar zeer de vraag. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en Vluchtelingenwerk willen liever dat vluchtelingen worden geplaatst volgens de huidige regels.

* Als het aan Slob ligt, wordt het leenstelsel met een jaar uitgesteld vanwege de protestacties van studenten. ‘Ik hoop dat er wordt geluisterd naar de kritiek van de studenten die nu terecht actievoeren tegen het rendementsdenken in het onderwijs,’ zegt Slob tegen nu.nl.

Volgens Slob, tegenstander van het leenstelsel, zit ook in het pas aangenomen leenstelsel ‘het rendementsdenken verpakt’.

* Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John, zou in mei 2009 toegang zijn geweigerd tot Dar es Salaam omdat hij dronken was en zich heeft misdragen tijdens de vlucht van Amsterdam naar Tanzania. De extremistische moslim had toen dus geen moeite met het drinken van alcohol, meldt de Britse krant The Times.

Na aankomst in Dar es Salaam werd Emwazi gearresteerd voor openbare dronkenschap. Ook zijn reisgenoten zorgden voor problemen aan boord van het KLM-vliegtuig.

* Het merendeel van de kiezers wil dat het kabinet-Rutte II de rit uitzit, blijkt uit onderzoek waarover de Volkskrant bericht. Alleen stemmers op PVV, SP en 50Plus hopen op een massale kiezersopstand tijdens de verkiezingen van 18 maart.

Kiezers van VVD en PvdA willen in ieder geval dat Rutte II de volledige kabinetsperiode afmaakt.

* De PVV heeft een handleiding opgesteld waarin staat hoe politici moeten handelen bij agressie, meldt dagblad Trouw. Aanleiding hiervoor is het aantal PVV’ers in Friesland dat de laatste weken te maken heeft gekregen met gewelddadige acties.

‘Rustig blijven, politie bellen, fractievoorzitter bellen. Die komt naar je huis. Niet meteen met de pers praten,’ zegt Pier Visser, kandidaat-Statenlid uit Hijlaard. Visser kreeg vorige week zelf te maken met agressie toen zijn huis werd beklad met leuzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.