nederland

Media: opnieuw lerares mishandeld, en ‘een diploma op maat’

Door Shari Deira - 26 maart 2015

Een lerares van de Haagse Algemene Hindoe-school is mishandeld door een vader van een van haar leerlingen. En er zijn het afgelopen half jaar tientallen overvallen gepleegd door nepagenten. Het mediaoverzicht van donderdag 26 maart.

* Een lerares van groep 3 werd vorige week donderdag door de vader in elkaar geslagen tijdens een ouderavond op de school. Ze werd diverse keren geslagen en de vader probeerde de vrouw bij de keel te grijpen. Een aantal kinderen was getuige van de uitbarsting, meldt De Telegraaf.

Vorige week werd er ook al een leerkracht mishandeld door een ouder, op een basisschool in Zwolle. Een moeder kneep na een woordenstrijd de keel dicht van een lerares, die daardoor buiten bewustzijn raakte.

* Uit onderzoek van het AD blijkt dat het aantal overvallen door nepagenten toeneemt. De dieven kletsen zich naar binnen en nemen met geweld geld of sieraden. De politie heeft het afgelopen half jaar tientallen meldingen binnengekregen.

De politie, die zelf geen cijfers hierover bijhoudt, bevestigt dat het een veelgebruikte truc is van inbrekers. Nepagenten hebben het vooral gemunt op kwetsbare groepen, zoals ouderen.

* Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad pleit in de Volkskrant voor een diploma op maat. Scholieren zouden de beste vakken op vwo-niveau moeten kunnen volgen en de slechtere op havo- of vmbo-niveau.

Volgens Rosenmöller zou het onderwijs door de invoering van een zogenoemde maatwerkdiploma beter aansluiten op talenten van de leerlingen. ‘Er zijn dyslectische kinderen op de havo die de exacte vakken makkelijk op vwo-niveau kunnen. En er zijn vmbo-kinderen die een paar vakken op havo-niveau kunnen doen.’

* Mkb’ers worden door banken niet snel genoeg doorgeschoven naar de beruchte afdeling bijzonder beheer, schrijft Het Financieele Dagblad. Er is geen sprake van een te harde aanpak of misstanden, blijkt uit verkennend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten.

Het onderzoek begon anderhalf jaar geleden vanwege toenemende kritiek op vermeende dubieuze praktijken op de afdeling bijzonder beheer van banken. Het AFM vindt dat banken klanten voortaan wel beter moeten informeren over de werkwijze van de afdeling. De financiële waakhond heeft banken aanwijzingen gegeven om hun werkwijze te verbeteren.

* Als het aan de VVD ligt, komt er een eind aan de milieuzones, meldt RTL Nieuws. Oude dieselauto’s mogen sinds begin dit jaar niet meer rijden in de binnenstad van Utrecht. Ook Amsterdam en Rotterdam spelen met dit idee.

VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser vindt dat deze zones moeten verdwijnen. ‘Je hebt straks een milieu-Tom Tom nodig per stad. Nou dat moet niet kunnen. Je moet gewoon een stad makkelijk in en uit kunnen rijden.’ Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Milieu) steunt gemeenten die milieuzones willen instellen, maar Visser vindt dit weggegooid geld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.