nederland

Media: Sintjournaal krijgt boete, moslimomroepbaas voor de rechter

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2015

De NTR moet een boete van 150.000 euro betalen voor de inzet van ‘eigen’ inpakpapier in het Sinterklaasjournaal, schrijft het AD. En de ex-baas van de Nederlandse Moslim Omroep (NPO) moet maandag voor de rechter verschijnen, meldt De Telegraaf.

 • De NTR moet een boete van 150.000 euro betalen voor de inzet van ‘eigen’ inpakpapier in het Sinterklaasjournaal. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald, meldt het AD zaterdag. Omroepbaas Paul Römer is woest en maakt zich klaar voor een juridische strijd.
  De reeks Sinterklaasjournaals uit 2013 introduceerde ‘eigen’ inpakpapier dat de NTR liet maken door de firma Keijzer Papier. Dit rode met gele mijters bedrukte papier belandde via groothandels in de winkels. Door het veelvuldig te laten zien in de journaals met Dieuwertje Blok zou de omroep reclame en winst hebben gemaakt. Volgens het Commissariaat is de ‘handel’ in strijd met de Mediawet.
 • Justitie verdenkt Frank W., voormalig directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), van het aannemen van ruim 115.000 euro aan steekpenningen. Maandag moet hij voor de rechter verschijnen, meldt De Telegraaf. De ex-directeur van de publieke omroeporganisatie wordt volgens bronnen rond het onderzoek naast corruptie verdacht van het meewerken aan fraude bij het aanvragen van Europese filmsubsidies. De 69-jarige W. zou zich als NMO-directeur in de periode van 2004 tot 2009 op grote schaal hebben laten omkopen. Zo deed de eveneens verdachte filmmaker Rob H. (60) hem een televisie en dvd-recorder ter waarde van 13.000 euro cadeau.
  De fiscale opsporingsdienst FIOD deed zes jaar geleden al invallen bij de NMO, waar Frank W. jarenlang de scepter zwaaide. Kort daarna ging de omroeporganisatie failliet.
 • Werkgevers kijken al volop naar het nieuwe ontslagrecht, dat op 1 juli ingaat. Juristen onderzoeken in opdracht van werkgevers of het goedkoper is om juist nu al iemand te ontslaan of te wachten tot na 1 juli als er een minder hoge vergoeding betaald hoeft te worden. Dat zeggen meerdere arbeidsjuristen en de Vereniging van Arbeidsrechtadvocaten, VAAN, tegen de NOS
  Het nieuwe ontslagrecht moet het eenvoudiger en goedkoper maken om mensen te ontslaan. Nu kan de ontslagvergoeding nog oplopen tot vier of vijf ton, straks zijn die vergoedingen aan een (veel lager) maximum gebonden. Het bijhouden van een goed dossier over de werknemer in kwestie wordt onder het nieuwe ontslagrecht essentieel. Volgens de juristen heeft de meerderheid van de werkgevers die dossiers echter niet op orde en willen sommigen daarom juist vóór 1 juli al van mensen af.
 • De komst van nieuwe asielzoekerscentra zorgt niet alleen voor protesten maar ook voor een golf aan vrijwilligers. Voor elke nieuwe locatie die in 2014 werd geopend, meldden zich grote groepen nieuwe vrijwilligers. Ze geven Nederlandse les, steunen de asielzoekers in de asielprocedure, of komen langs voor een middagje knutselen of een rondje paardrijden met kinderen van asielzoekers, schrijft dagblad Trouw.
  De lijst met vrijwilligers van het COA, de asielopvangorganisatie, groeide in ruim een jaar tijd met bijna vijftig procent. Ook VluchtelingenWerk Nederland (VWN), dat op elk azc actief is, zag de vrijwilligersschare groeien. Inmiddels telt VWN zo’n 7000 vrijwilligers. Vorig jaar kwam er zo’n 10 procent bij. Ook buiten organisaties als het COA en VWN om zijn veel vrijwilligers actief. Studenten, kerken en andere organisaties melden zich, voor activiteiten binnen en buiten de azc’s

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.