nederland

Media: ‘spookcrash’ in Franse Alpen blijft omgeven door raadsels

Door Elif Isitman - 25 maart 2015

De media zijn in de ban van het mysterie rondom de crash van de Airbus A320 van de budgetmaatschappij Germanwings in de Franse regio Barcelonnette. De toedracht van de ramp is vooralsnog niet bekend. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 25 maart.

*De vliegramp wordt omgeven door grote raadsels, schrijft De Telegraaf woensdagochtend. Luchtvaartexperts spreken van een ‘spookcrash’.

Het is volgens hen ‘onbegrijpelijk’ dat de piloten het hooggebergte niet hebben gemeden en dat ze geen communicatie onderhielden met de luchtverkeersleiding. Het vliegtuig van Germanwings crashte op een 2700 meter hoge bergtop. De krant speculeert over een mogelijke ‘zelfmoord, sabotage of terreurdaad’.

*Het AD opent met een reportage over de Duitse gymnasiumklas die omkwam bij de crash op de ‘berg des doods’. De scholieren van de Giola Secondary School waren een week weggeweest op een uitwisselingstrip in Barcelona en zouden dinsdag terugkeren naar het Duitse Haltern am See, net over de grens bij Nederland.

De schoolklas bestond uit 16 leerlingen. Daarnaast kwamen ook twee leraressen om het leven bij de vliegramp. De groep scholieren zou bijna de vlucht hebben gemist omdat een van de leerlingen haar paspoort bij haar gastgezin had laten liggen.

*In de Volkskrant worden twee ‘plausibele rampscenario’s’ geschetst. Ze zijn van technische aard. De eerste is decompressie van de cabine en de tweede is blokkade van de sensoren die de vlieghoek van het toestel meten. Verder liggen alle mogelijkheden nog open. Het toestel zou ook door een menselijke fout kunnen zijn neergestort.

*De berging van de lichamen en de wrakstukken wordt een helse exercitie, schrijft dagblad Trouw. Het gebied is alleen toegankelijk per helikopter of per voet en wordt momenteel geteisterd door slecht weer.

De kans op onder meer lawines is momenteel in het gebied erg groot. Hierdoor kunnen helikopters het gebied moeilijk bereiken en worden zij gehinderd bij hun operatie. De Franse hulpdiensten hopen dat ze de 150 lichamen van de slachtoffers binnen een paar dagen kunnen  bergen. Niet veel later willen ze ook het wrak opruimen.

*De zoektocht naar de 150 slachtoffers wordt woensdagochtend vroeg hervat, schrijft de Franse regionale ochtendkrant Nice Matin. Daarnaast zullen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdagmiddag rond 2 uur de plaats van de ramp bezoeken. De landen Duitsland en Spanje werden qua slachtofferaantallen het hardst getroffen door de ramp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.