nederland

Media: ‘VVD onthoofd verkiezingen in’ en ‘kopzorgen kabinet’

Door Tom Reijner - 10 maart 2015

Vrijwel alle Nederlandse ochtendbladen zijn het erover eens: de VVD verkeert na het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven in een crisis. Het gezag van premier Mark Rutte is aangetast.

Dat laatste schrijft het AD. Volgens de krant is de bonnetjesaffaire dramatisch voor de grootste regeringspartij. ‘VVD onthoofd de verkiezingen in,’ is te lezen op de voorpagina. ‘Het plotseling vertrek van Opstelten en Teeven is een ‘klap in het gezicht’ van de VVD. Het kabinet ‘moet geamputeerd verder’.

Dienstauto

Ook bij andere kranten domineert het nieuws van het vertrek van de twee bewindslieden. De Volkskrant opent met een sombere foto van Opstelten, die na zijn persconferentie vertrekt in een dienstauto.

Zijn positie was niet langer houdbaar, concludeert de krant een pagina verderop. ‘Het heeft te lang geduurd voordat ze de waarheid hebben geopenbaard over de deal die Teeven vijftien jaar geleden sloot.’

Komt het nog wel goed voor de VVD voor de Provinciale Verkiezingen, die al over een week worden gehouden? Dat vraagt De Telegraaf zich af. ‘De crisis bij de VVD is compleet.’ De VVD-campagne verliep volgens de krant al dramatisch, onder meer door de ophef rond de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Ook hij trad onlangs af.

Uitweg

Volgens De Telegraaf lijkt het erop dat aanvankelijk nog werd gezocht naar een uitweg. ‘Omdat een schermprint geen document is, zou de minister de Tweede Kamer niet verkeerd hebben geïnformeerd.’ Dat leek de verdedigingslinie te worden’, aldus de krant. Opstelten zou uiteindelijk zelf hebben ingezien dat hij zwak stond. Het tweetal kon niet anders dan besluiten af te treden.

Het vertrek leidt tot ‘kopzorgen’ bij het kabinet. Rutte moet nu op zoek naar zwaargewichten, aldus de krant. Voor Teeven is er volgens Trouw nog een doorstart als politicus denkbaar. ‘In VVD-kring viel te beluisteren dat het einde van de politieke carrière van Teeven nog niet is gekomen.’

Maar het is onwaarschijnlijk dat hij op dit departement terugkeert,’ bericht de krant, die eveneens spreekt van een ‘enorme klap’ voor de regeringspartij, een week voor de verkiezingen. Diezelfde woorden klinken in Het Financieele Dagblad.

Ook in de buitenlandse media is er aandacht voor de ontwikkelingen op het Binnenhof. Zo meldt BBC News dat Opstelten en Teeven zijn afgetreden vanwege een betaling aan een drugshandelaar.

Op de website van de Britse krant The Guardian is eveneens te lezen dat Opstelten is afgetreden vanwege een schandaal met ‘drugsgeld’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.