nederland

Media: zorgnota’s beter nakijken, en conflicten over windmolens

Door Shari Deira - 13 maart 2015

Patiënten zouden rekeningen van zorgverleners beter moeten nakijken. En windmolens leiden tot stevige conflicten tussen provincies en gemeenten. Het mediaoverzicht van vrijdag 13 maart.

* Twee grote zorgverzekeraars vragen verzekerden mee te helpen in de strijd tegen fraude en onjuiste zorgnota’s. Ze vragen verzekerden alle rekeningen goed te controleren, meldt het AD. CZ heeft op deze manier de afgelopen zeven maanden al bijna 600.000 euro aan te veel berekende zorg kunnen opsporen.

Verzekerden kunnen het bij CZ eenvoudig aangeven als een rekening niet klopt. De afgelopen zeven maanden kreeg de zorgverzekeraar 16.000 meldingen, bij 15 procent daarvan bleek de nota inderdaad niet te kloppen. Ook bij Zilveren Kruis komt er een online meldknop.

* Ten minste zestien gemeenten staan lijnrecht tegenover provincies als het gaat om windmolens, blijkt uit onderzoek van regionale omroepen en de NOS. Windmolens vormen bij de Provinciale Statenverkiezingen dan ook een van de belangrijkste thema’s.

Provincies hebben met het Rijk afgesproken dat er de komende jaren meer windmolens bij komen. Waar deze dan precies komen, is nog de vraag. Gemeenten zijn het lang niet in alle gevallen eens met de gemaakte afspraken. In zeven van de twaalf provincies zijn er gemeenten die echt niet willen dat er meer windmolens bij komen.

Intussen komt GroenLinks met het voorstel om vijftienhonderd windmolens extra langs de snelweg te plaatsen. Van de 2.300 kilometer snelweg die ons land telt, is volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik ongeveer de helft geschikt om windmolens langs te plaatsen. Dat voorkomt ‘verrommeling’ van het landschap en overlast voor mensen wordt zo beperkt.

* Gaat u binnenkort op vakantie met het vliegtuig? Kijk dan bij het boeken van uw ticket goed naar de prijzen voor ruimbagage. Nederlandse vliegmaatschappijen en reisorganisaties verhogen in stilte hun tarieven voor ruimbagage vanaf 1 april met tientallen procenten, meldt De Telegraaf.

Bij Corendon gaat de kofferprijs tot 20 kilo omhoog van 6 naar 8 euro. Zo compenseren organisaties de extra lage ticket- en vakantieprijzen. Bij Arke stijgt de prijs van 5 naar 8 euro en bij KLM op Europese vluchten van 15 naar 20 euro.

* Rob O’Neill die als Navy SEAL meedeed aan de operatie om Osama bin Laden te doden en naar eigen zeggen de dodelijke schoten loste, gaat aan het werk bij de Amerikaanse zender Fox News. Hij zal zich vooral bezighouden met verslaggeving over het leger.

‘Rob O’Neill is een Amerikaanse held, die zijn leven heeft gegeven om ons land te dienen en onze vrijheden te beschermen,’ zegt Fox News-CEO Roger Ailes. O’Neill was onderwerp van de Fox-News-documentaire The Man Who Killed Osama Bin Laden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.