nederland

Mishandelende Ajax-jeugdspelers vrij, één blijft nog verdachte

Door Elif Isitman - 13 maart 2015

Drie jeugdspelers van Ajax werden gisteren opgepakt na de mishandeling van een vrouwelijke politieagent. De drie zijn vrijgelaten, en een van hen blijft nog verdachte.

Het Openbaar Ministerie verdenkt nu één 18-jarige speler van mishandeling. De andere twee (18 en 19) zijn geen verdachten meer. De verdachte heeft een dagvaarding ontvangen en moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Omdat hij geen strafblad heeft, mocht hij naar huis.

‘Gewone mishandeling’

Donderdag meldden de media dat de drie jonge Ajacieden de vrouwelijke politieagent na een verkeersincident op de Jan Vroegopsingel in Amsterdam uit haar auto zouden hebben gesleurd.

De agent was in burger. Ze liep onder meer letsel aan haar schouder op. Het OM weerspreekt echter dat de vrouw uit haar auto zou zijn getrokken. Wel was er volgens het OM sprake van mishandeling.

Het Openbaar Ministerie verklaart dat de vrouw tijdens het incident niet kenbaar maakte dat ze voor de politie werkt. Had ze dit wel gedaan, dan had dit als strafverzwarende omstandigheid gegolden. Omdat ze haar identiteit als agent niet onthulde en omdat ze geen botbreuken opliep, geldt dit incident als een ‘gewone mishandeling’.

Schorsing

Voetbalclub Ajax besloot eerder op vrijdag de drie jeugdspelers te schorsen. De club liet weten het incident ‘zeer serieus’ te nemen. De club geeft aan dat er ‘passende maatregelen zullen volgen wanneer bekend wordt wat er precies is gebeurd. Tot die tijd mag het drietal geen voetbalactiviteiten meer voor Ajax uitvoeren.

De mishandeling leidt tot verontwaardigde reacties vanuit de politiek. Minister Edith Schippers (VVD) van Sport noemt het een ‘afschuwelijk bericht’. Volgens interim-minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok is ‘geweld tegen gezagsdragers altijd verschrikkelijk’. PVV-leider Geert Wilders roept op de jeugdspelers ‘het land uit te zetten’. Hij verwees daarmee naar berichtgeving dat de jongens een Marokkaanse en Turkse afkomst zouden hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.