nederland

Moeder ontvoert kinderen (7 en 8) naar kalifaat

Door Shari Deira - 16 maart 2015

Een 33-jarige Tsjetsjeense vrouw heeft twee van haar vier kinderen vanuit Maastricht ontvoerd en meegenomen naar Syrië. De vader van de kinderen heeft niet ingestemd met het vertrek. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken de zaak.

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat de moeder en kinderen al in oktober zijn afgereisd naar Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. De politie heeft foto’s van de kinderen vrijgegeven.

Kinderontvoering

Volgens het OM is dit de eerste keer dat er sprake is van kinderontvoering naar gebied van terreurbeweging IS. De moeder en haar zoon en dochter reisden vrijwel zeker met gestolen reisdocumenten, en hebben hulp gehad bij hun vertrek uit Maastricht.

De vader van de kinderen hoorde in september via een anoniem smsje dat zijn ex-vriendin hun kinderen Luca (8) en Aysha (7) wilde meenemen naar Syrië, blijkt uit een reconstructie van dagblad De Limburger. Hij heeft direct de politie ingeschakeld, maar de kinderen zijn dan nog gewoon thuis.

De vrouw, die uit Tsjetsjenië is gevlucht, zei het belachelijk te vinden dat haar ex de politie inschakelde. ‘Je denkt toch niet dat ik mijn kinderen in gevaar breng?’ zei ze tegen de vader. Voor straf houdt ze de kinderen enkele weken bij hun vader weg, terwijl hij wel het recht heeft ze te zien.

Op 29 oktober nam de adjunct-directeur van de islamitische basisschool van de kinderen contact op met de vader. De vrouw had gevraagd of ze even iets mocht uitprinten. De adjunct zag dat het ging om vliegtickets van Düsseldorf naar Alexandroupolis, met een tussenstop in Athene. Ze zouden die avond vertrekken.

Verbinding

De vader belde nog naar zijn ex-vriendin, die zegt dat ze in Maastricht zijn. Ze hing op omdat haar batterij leeg zou zijn, maar vroeg de vader later terug te bellen. Hij sprak nog even met zijn zoon Luca, waarna de verbinding werd verbroken. Sindsdien heeft de man zijn kinderen niet meer gezien of gesproken.

Twee jongere kinderen uit een vorige relatie heeft de moeder achtergelaten bij haar eigen moeder. Een vrouw van Turkse afkomst haalde de moeder op en bracht het drietal naar Düsseldorf. De drie zijn te laat voor hun vlucht, maar zijn niet meer traceerbaar ondanks een internationaal arrestatiebevel.

Via de luchthaven Charleroi namen ze een vlucht naar Griekenland, waar ze ondanks de gestolen paspoorten door de controle glippen. In december zet de vrouw berichten en foto’s op Facebook en bevestigt ze aan een vriendin uit Nederland dat ze in Raqqa zijn.

De kinderen kunnen niet worden teruggehaald naar Nederland, omdat het oorlogsgebied is en Nederland geen rechtshulprelatie heeft met Syrië. De afgelopen twee jaar zouden 31 kinderen, in gezinsverband, zei afgereisd naar Syrië, meldt de Raad voor de Kinderbescherming.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.