nederland

Moskeebestuur trekt plannen voor Goudse megamoskee in

Door Elif Isitman - 10 maart 2015

De plannen voor de omstreden megamoskee in Gouda zijn van de baan. De gemeenteraad zal er woensdagavond niet meer over stemmen.

Dat melden burgemeester Milo Schoenmaker en wethouders aan de gemeenteraad, schrijft Omroep West. Het bestuur van de El Wahda-moskee heeft het plan om alle moskeeën in de stad samen te brengen onder één dak, ingetrokken.

Woensdagavond zou de Goudse gemeenteraad een besluit nemen over het plan om op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne een grote moskee te vestigen. De moskee zou een ‘islamitisch centrum’ moeten hebben vormen, met ook een school en kinderdagverblijf in het pand. De burgemeesters en wethouders willen nu dat de raad hier niet over besluit.

Vorige week trok collegepartij VVD nog haar steun in voor de bouw van de megamoskee. De plannen voor de moskee waren omstreden en stuitten op veel verzet van buurtbewoners. Zij waren vooral bang dat de waarde van hun huizen door de komst van de moskee zou dalen.

Toch wel een moskee

Dit betekent niet dat er helemaal meer geen moskee zal komen: het bestuur van de El-Wahda-moskee wil nu werken aan een nieuw plan voor de kazerne. Er zal wél een moskee worden gebouwd, maar eentje met ‘substantieel lagere’ bezoekersaantallen dan 1500.

‘Een gevolg van deze keuze voor een kleinere moskee, is dat we afzien van onze wens om op termijn alle huidige moskeeën op één locatie te huisvesten,’ schrijft moskeevoorzitter Mustapha Bouharrou in een e-mail aan de Goudse burgemeester Schoenmaker.

Het Goudse college schrijft aan de raad nu nieuwe kansen te zien om ‘wellicht alsnog tot een breder gedragen oplossing te komen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.