nederland

‘Nederlander opgepakt in Frankrijk vanwege zuuraanval’

Door Shari Deira - 06 maart 2015

Een Nederlandse man is opgepakt in Frankrijk op verdenking van een aanval met zuur op een 52-jarige vrouw in Antwerpen. De vrouw werd aangevallen toen zij aan het schoonmaken was in een supermarkt.

Het staat nog niet vast dat de Nederlander schuldig is, maar daarvoor zijn wel sterke aanwijzingen, melden Vlaamse media. De man is na zijn arrestatie overgebracht naar Parijs.

Dreigmails

De man werd opgepakt tijdens een verkeerscontrole in Frankrijk. Politieagenten zagen een wapen in zijn auto, en vonden ook zuur in het voertuig. Voor de aanval op 20 februari heeft de vermeende dader al dreigmails gestuurd naar Delhaize, waar hij toesloeg.

In de brieven dreigde de man met zuuraanvallen op klanten van Delhaize. De keten nam contact op met de politie en er werd gesproken over maatregelen om de veiligheid van klanten en personeel te waarborgen.

In zijn mails maakte de verstuurder een verwarde indruk. Hij sprak van ‘drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen’ en hij vraagt ‘de kaarten naar premium te upgraden’. Wat hij daarmee bedoelt, is onduidelijk. In een andere mail stond: ‘Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid zouden krijgen.’

De man stuurde zijn mails in het Engels en ondertekende met een fictieve, Arabische voornaam en westerse achternaam. In sommige berichten schreef de man dat hij uit was op geld. De politie probeerde het IP-adres van de man te achterhalen, maar slaagde daar niet in.

Na de aanval stuurde de man nog een mail, waarin hij de zuuraanval opeiste.

Beelden

Er werden beelden van de man vrijgegeven, die waren gemaakt door de beveiligingscamera’s van een bankkantoor, maar zijn identiteit bleef onbekend. Op de beelden is te zien dat de man latex handschoenen droeg om geen sporen na te laten, maar hij was wel duidelijk zichtbaar in beeld.

Het slachtoffer van de aanval ligt nog in het ziekenhuis, waar zij wordt behandeld aan ernstige verwondingen. Zij wordt in een kunstmatig coma gehouden. ‘Mijn vrouw is nog erg verzwakt en valt regelmatig terug in slaap. Praten lukt niet goed, ook haar stem is nog zwak,’ zei haar man eerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.