nederland

Nederlandse gevangenen moeten wijken voor Noorse misdadigers

Door Laura van Dijk - 06 maart 2015

De achttien gevangenen die nu nog vastzitten in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen moeten definitief plaatsmaken voor de Noorse gevangenen. Nederland verhuurt de gevangenis aan Noorwegen, omdat het land kampt met een groot cellentekort.

De bewoners van Norgenhaven zagen echter niets in de overeenkomst, waarna ze een kort geding aanspanden. Vrijdag deed de rechtbank in Den Haag uitspraak: ze moeten toch weg. Wel moet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de gevangenen een ‘adequaat alternatief bieden’.

Aandacht

Bij de sluiting van de gevangenis verdwijnt namelijk de enige afdeling in Nederland die speciaal is ingericht voor de huisvesting van (levens)lang gestraften. ‘Dit alternatief dient erop gericht te zijn dat de gedetineerden die daarvoor in aanmerking komen, opnieuw worden geplaatst op een afdeling bestemd voor (levens)langgestraften met een aangepast regime,’ besluit de rechter dan ook.

Het argument dat ‘andere gevangenissen niet aan de juiste eisen zouden voldoen’ was voor de rechtbank niet doorslaggevend om de overplaatsing te verbieden. Tot nu toe zou de staatssecretaris echter te weinig aandacht hebben besteed aan de belangen van gevangenen.

Alles op alles

Maandag sloten de staatssecretaris en de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen een overeenkomst waarbij de Nederlandse gevangenis wordt verhuurd voor een periode van drie jaar. Daarna kan de overeenkomst telkens met een jaar worden verlengd. Nederland heeft namelijk een overschot aan cellen, Noorwegen een tekort: het lijkt de perfecte oplossing.

Bijkomend voordeel zijn de extra inkomsten voor Nederland, daarnaast blijven 239 arbeidsplaatsen behouden. ‘Het is opnieuw een bewijs dat dit kabinet alles op alles zet om mensen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden,’ zei Teeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.