nederland

Nevenfunctie nekt VVD-Kamerlid Leegte

Door Servaas van der Laan - 24 maart 2015

VVD-Kamerlid René Leegte legt zijn Kamerzetel namens zijn partij neer. De VVD’er raakte eerder in opspraak nadat hij zich neerbuigend had uitgelaten over Groningers.

Leegte stapt op vanwege een betaalde nevenfunctie.

Nevenfunctie

Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn ‘dit soort slordigheden’ niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

‘Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer’, zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk voor een organisatie had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille raken.

Volgens RTL-verslaggever Roel Schreinemachers gaf Leegte één à twee dagen per maand advies aan de organisatie PlantLab Foundation. Hij zou hier 150 euro per dag voor hebben gekregen.

‘Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken,’ zegt Leegte in een verklaring op de site van de VVD.

‘Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer.’

Telefoongesprek

Leegte raakte eerder in opspraak doordat hij in de trein luid en duidelijk de tactiek van zijn partij in het Gronings gasdossier besprak. Leegte zei in het gesprek hoe ze Groningers ‘konden pappen’, dat hij de media ontloopt en dat ‘het proces zoveel mogelijk vertraagd kan worden’. Leegte werd na die uitspraken door zijn partij al van het dossier gehaald.

Uit de tekst blijkt dat Leegte helemaal uit de Tweede Kamer vertrekt. De VVD zal de zetel dus behouden en aan iemand anders toekennen. Hiermee behoudt de coalitie de krappe meerderheid in het parlement.

Secretaris Bolkestein

Leegte (1968) was van 26 oktober 2010 tot 24 maart 2015 Tweede Kamerlid voor de VVD. Voor zijn periode als Kamerlid was hij directeur van adviesbureau EPPA. Eerder was hij onder meer commercieel directeur bij AgroFair, een bedrijf dat duurzaam geteeld fruit met Max Havelaar-keurmerk verkoopt.

Tussen 1994 en 1998 was hij persoonlijk secretaris van Frits Bolkestein. Leegte was fractiewoordvoerder energie en buitenlandse handel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.