nederland

Nog twee VVD’ers verdacht door telefoontap fractieleider De Kruif

Door Servaas van der Laan - 10 maart 2015

Het onderzoek naar de voormalige VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht, Kathalijne de Kruif, heeft nog meer verdachtmakingen opgeleverd. Uit telefoontaps blijkt dat VVD’ers Piet Ploeg en Rob Bats zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie bij een burgemeestersbenoeming.

Vorige maand werd De Kruif gearresteerd vanwege betrokkenheid bij meerdere strafbare feiten. Het raadslid werd verdacht van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, betrokkenheid bij hennepteelt en witwassen.

Corruptie

Intussen is de verdenking teruggebracht naar enkel witwassen. Maar de politicus, die nog altijd vastzit, zou ook betrokken zijn bij corruptiepraktijken rond de benoeming van een nieuwe burgemeester in haar gemeente.

De politie ontdekte de mogelijke corruptie doordat de telefoon van De Kruif werd afgeluisterd vanwege het onderzoek naar de hennepteelt en witwaspraktijken.

Rob Bats

De Kruif zou, als lid van een vertrouwenscommissie, eind vorig jaar informatie hebben doorgespeeld over de sollicitatieprocedure aan een partijgenoot. Volgens NRC gaat het om voormalig wethouder Piet Ploeg. Die zou de informatie weer hebben doorgespeeld aan Rob Bats die, na de rellen in Haren en een tijdelijke functie op Terschelling, op zoek was naar een nieuwe baan.

Bij Ploeg zou de politie een huiszoeking hebben gedaan. Hij wordt verdacht van het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht. Het onderzoek zou bovendien zijn overgedragen aan justitie in Oost-Nederland omdat Ploeg tot voor kort een hoge functie had bij het OM in Utrecht. Ploeg is nu voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Bats wordt verdacht van passieve ambtelijke omkoping.

Van Rey

De zaak doet denken aan de affaire rond VVD’er Jos van Rey. De voormalige senator en wethouder in Roermond werd afgeluisterd in een andere zaak toen ook bij hem dubieuze praktijken rond een burgemeestersbenoeming naar boven kwamen. Van Rey speelde, als lid in de sollicitatiecommissie, vertrouwelijke informatie door aan partijgenoot Ricardo Offermanns. Die werd vervolgens voorgedragen als burgemeester maar trok zijn kandidatuur vanwege de affaire in. Offermanns kreeg 120 uur taakstraf vanwege passieve omkoping. De zaak tegen Van Rey loopt nog.

In het geval van Rob Bats zal terugtrekken niet nodig zijn. Eind januari werd PvdA’er Marc Witteman gekozen als burgemeester van Stichtse Vecht. Het OM weigert verder op de zaak in te gaan vanwege het lopende onderzoek. De Kruif maakte dinsdag vanuit het huis van bewaring bekend dat ze haar functie definitief neerlegt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.