nederland

Noorwegen huurt gevangenis: 242 gevangenen naar Nederland

Door Laura van Dijk - 02 maart 2015

Nederland heeft een overschot aan cellen, Noorwegen een tekort. De oplossing: 242 Noorse gevangenen worden – tegen een jaarlijkse huurprijs van ongeveer 25 miljoen euro – vastgezet in een Nederlandse gevangenis in het Drenthse Veenhuizen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen tekenden maandag de gevangenisdeal voor tenminste drie jaar, die kan daarna telkens met een jaar worden verlengd. Als alles meezit, en beide parlementen met het verdrag instemmen, komen de eerste veroordeelden vanaf 1 september naar Nederland.

Win-win

In de inrichting Norgerhaven zal een stukje Noorwegen worden gecreëerd. Aan het hoofd van de instelling staat een Noorse directeur, bovendien zullen er Noorse regels gelden. Wel kunnen 239 Nederlanders door de deal hun baan behouden. ‘Het is opnieuw een bewijs dat dit kabinet alles op alles zet om mensen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden,’ zegt Teeven.

Het lijkt een win-win situatie. Toch komt er vanuit Noorwegen veel kritiek op de afspraken. Volgens het gevangenispersoneel blijkt hieruit het pijnlijke onvermogen van hun land.

Bizar

Ook detentierechtsspecialist M. Taheri is niet onverdeeld positief in een interview met Trouw: ‘Ik vind het ronduit bizar. Je maakt het voor de familie en vrienden van deze Noorse gedetineerden bijna onmogelijk om op bezoek te komen.’ In Noorwegen sluiten ze zich volledig bij die mening aan, vakbonden wijzen op de individuele rechten van de gedetineerden.

‘En wat als ze een procedure willen beginnen, hoe moeten ze dat doen? Moet hun advocaat dan steeds naar Nederland komen? Nee, het lijkt er op dat de rechten van gedetineerden hiermee geschonden worden,’ voegt Taheri daaraan toe.

Voor de komst van de Noren moeten achttien gevangenen met lange gevangenisstraffen, waaronder de Turk Hüseyin Baybaşin, hun cel verlaten. Omdat de gevangenen dit niet zien zitten, hebben ze een rechtszaak aangespannen waar de rechter vrijdag uitspraak over doet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.