nederland

NOS herziet deal Fox Sports en voorkomt dwangsom

Door Servaas van der Laan - 18 maart 2015

De NOS heeft afspraken over het promoten van betaalzender Fox Sports herzien. De publieke omroep gehoorzaamt daarmee aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) en hoeft geen dwangsom van maximaal 1 miljoen euro te betalen.

De NOS had tot vandaag om de afspraken die de omroep maakte met Eredivisie Media en Marketing CV (EMM) te herzien.

De omroep had afgesproken om een nieuw voetbalprogramma te maken waarin vooruitgelopen werd op de live wedstrijden in de Eredivisie en waarin werd verwezen naar de live uitzendingen op betaalzender Fox Sports. Ook zouden voetbalanalisten van Fox Sports, met vermelding van hun eigenlijke werkgever, aanschuiven bij de NOS.

Die afspraken gingen de mediawaakhond CvdM veel te ver. Volgens het Commissariaat bood de NOS door de afspraken een platform voor de groei van Fox Sports. Voor de kijker was het bovendien niet transparant dat de omroep zich commercieel liet beïnvloeden door een ander.

Volgens het Commissariaat was zo het ‘dienstbaarheidsverbod’ door de NOS overtreden en dat is in strijd met de Mediawet.

Afspraken herzien

De NOS heeft bovengenoemde afspraken nu herzien. ‘De afspraken zijn nu naar genoegen van het Commissariaat aangepast. Hiermee is in ieder geval bereikt dat de NOS niet langer het dienstbaarheidsverbod overtreedt,’ laat het CvdM in een verklaring weten.

Maar voor de NOS is de zaak nog niet klaar. Het onderzoek van de waakhond gaat door. Zo zullen de afspraken die zijn gemaakt met de STER tegen het licht worden gehouden.

Voorkeurspositie

Het zal de gewone kijker misschien zijn opgevallen dat rond voetbalprogramma’s van de NOS reclame wordt gemaakt voor Fox Sports en voor reclamepartners van de betaalzender. De vraag is of FOX voor deze reclamezendtijd heeft betaald en of de partners eventueel een voorkeurspositie hebben gekregen. VVD-Kamerlid Ton Elias vroeg staatssecretaris Sander Dekker (VVD) hier vorige maand ook opheldering over. ‘Acht u het wenselijk dat door dergelijke afspraken de STER-afdrachten aan de mediabegroting kunstmatig laag worden gehouden en er zo via een omweg nog meer belastinggeld naar de eredivisiesamenvattingen gaat dan al bekend was?’ vroeg het Kamerlid aan de staatssecretaris.

Het is nog wachten op de antwoorden op de Kamervragen. Ook de resultaten van het bredere onderzoek naar de onafhankelijkheid van de NOS worden nog verwacht. Naar aanleiding van de uitkomst van dat onderzoek kan de NOS nieuwe maatregelen verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.