nederland

OM eist levenslang voor geweld Staatsliedenbuurt: hoe zit dat?

Door Laura van Dijk - 30 maart 2015

De dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt van Amsterdam in december 2012 wordt gezien als het begin van de liquidatiegolf die door de hoofdstad stroomt. Het Openbaar Ministerie (OM) eist vrijdag levenslang tegen twee van de verdachten, Adil ‘Klinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B.

Tegen een derde verdachte, de 45-jarige Stefan S., is vrijspraak geëist. Het OM kan de zaak niet hard maken, maar ze vermoeden wel dat hij iets met de zaak te maken heeft.

Doelwit

Bij de liquidatie kwamen de 28-jarige Yousseff Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven. Ook werden twee motoragenten onder vuur genomen met automatische wapens in een woonwijk. Zelfs in een kinderkamer is een kogel teruggevonden. Het echte doelwit was vermoedelijk de 30-jarige crimineel Benaouf A. – A. is intussen veroordeeld tot tien jaar cel in de Amsterdamse ‘Mocro-war’ – die bij de slachtoffers in de auto zat.

Aanleiding voor de reeks liquidaties is een ruzie over 200 kilo cocaïne die is verdwenen uit de haven van Antwerpen. De spelers zijn twee drugsbendes die voornamelijk bestaan uit Marokkanen, daarom heeft de liquidatiegolf de term ‘Mocro-war’ gekregen.

Machteloos

Aan de ene kant staat Benaouf A. met zijn bende en aan de andere kant staat de bende van Gwenette Martha – die in mei 2014 zelf het slachtoffer werd van de liquidaties. Sinds april 2012 zijn meer dan tien mensen om het leven gekomen door het geweld in de Amsterdamse onderwereld.

De politie leek lang machteloos te staan, ze leken geen grip te krijgen op de ‘Mocro-war’. Verdachten vluchtten zelfs naar Marokko om hun straf in Nederland te ontlopen. Dit bleek een fout: Marokko en Nederland hebben een overeenkomst gesloten waardoor de Marokkaanse autoriteiten een Nederlands strafproces mogen uitvoeren.

Doodstraf

Bovendien liggen straffen in het Noord-Afrikaanse land een stuk hoger. In theorie zou Marokko de doodstraf mogen opleggen, maar in het verdrag is afgesproken dat dit niet mag worden toegepast in Nederlandse zaken. Zo werd Hamza B. afgelopen december veroordeeld tot een twintigjarige celstraf voor dezelfde liquidatie waarvoor nu ook Adil A. en Anouar B. terecht staan.

Na de veroordeling van Benaoef A. december vorig jaar, zijn meer rechtszaken opgestart. Het OM kan verklaringen van twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred R., gebruiken, waardoor er meer schot in de zaak komt.

De grens tussen beide kampen is intussen vervaagd, maar de gewelddadigheden gaan door. ‘Iedereen in dit conflict zal stuk voor stuk worden geliquideerd,’ zei Benaoef A.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.