nederland

Opgetogen Buma ziet groene CDA-vlag weer overal wapperen

Door Tom Reijner - 18 maart 2015

Het CDA reageert verheugd nadat de eerste verkiezingsresultaten bekend zijn geworden. De partij van Sybrand van Haersma Buma is in de exitpoll verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de VVD (beide op twaalf Senaatszetels) en zou dus zomaar eens de grootste partij in de Eerste Kamer kunnen worden.

‘Dit wordt een avond die we niet snel zullen vergeten. Het is een spannende avond en het wordt een lange avond. Maar een ding is duidelijk. Nederland heeft grote steun gegeven aan het CDA,’ zei Buma.

Vlag

‘De CDA-vlag wappert weer in heel veel provincies in Nederland. Iemand vroeg mij: is het CDA weer terug? Mijn antwoord was: We zijn pas net begonnen.’ Wat de vermoedelijke zetelwinst van de christendemocraten betekent voor de houding tot het kabinet, moet nog worden bezien.

Maar wel is duidelijk, zei de CDA-voorman, dat de ministersploeg onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) kritisch zal worden gevolgd. Buma benadrukte dat hij goede plannen blijft steunen en slechte zal afwijzen. ‘Waar we kunnen, stellen we ze bij; dat is de taak van het CDA in de oppositie ook in de komende jaren.’

Klap

De PvdA, die een grote klap lijkt te moeten incasseren, kan niet anders dan erg teleurgesteld zijn. ‘Dit was al lang voorspeld, maar daarom doet het niet minder pijn, sprak partijleider Diederik Samsom tot de PvdA-leden in de Amsterdamse club Studio K.

‘De uitslag is gewoon teleurstellend. Ondanks alle inzet in de campagne en ondanks ons optimisme en het prille herstel van de werkgelegenheid, de economie en de woningmarkt, zijn we er onvoldoende in geslaagd om het vertrouwen van de kiezer te herwinnen. Dat doet pijn en schept verplichtingen, ‘ zei hij.

Berusting

Bij coalitiegenoot VVD – eveneens een verliezer – is er realiteitszin te horen. ‘We moeten erkennen dat we een aantal zetels hebben verloren,’ zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.’Maar ten opzichte van vorig jaar zijn we gegroeid. Dat zien we ook in de economie. Het beleid begint vruchten af te werpen. Dat zien we ook bij de VVD terug.

En over het versnipperde politieke landschap: ‘Deze coalitie heeft voor ieder probleem een oplossing verzonnen, dat zal ook nu lukken. Er is geen partij meer die kan zeggen, wij doen niet mee, wij nemen geen verantwoordelijkheid. We hebben heel belangrijk beleid neergezet. Het begint nu te werken. We hebben de haven in zicht. Die haven is economisch herstel.’ Rutte ziet in de eerste resultaten vooral dat Nederland zijn kabinetsbeleid steunt. ‘Het is mooi te zien dat veel Nederlanders willen dat dit kabinet doorgaat. Bij de VVD-achterban wil bijna 90 procent dat het kabinet doorgaat en dat gaan we dus ook doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.